Bolile care nu se sperie de pandemie. Specialist: „Prezentați-vă la medic, din timp, nu acolo te infectezi!”

Prevenția bolilor cronice rămâne esențială și în pandemie, iar o campanie de ecografii și testări gratuite, la care au participat peste 360 de femei, a avut loc recent la Cluj. Organizatorii speră ca astfel de acțiuni să fie preluate, la scară mai mare și la nivel național.

Campania organizată la BT Arena, din Cluj-Napoca s-a adresat femeilor și a avut în vedere depistarea în fază incipientă a unor afecțiuni caracteristice acestora.

Mai exact, posibile boli cardiologice, afecțiuni ale sânului, ginecologice, tiroidiene, respectiv de metabolism. S-au înscris la analizele și ecografii gratuite = din care unele, precum ecografia mamară, pot ajunge în mod normal la 400-600 de lei – peste 360 de femei. 35 de medici, 20 de asistente și 4 psihologi au oferit consultații pe parcursul unei întregi zile.

„Bolile cronice nu sunt speriate de Covid!”

„Atenția publică este îndreptată spre pandemia de Covid și este normal, dar nu trebuie să uităm că bolile acestea cronice nu sunt speriate de coronavirus. Numărul de paciente cu afecțiuni cardiace, cu cancer, continuă să crească. Din păcate foarte multe dintre femei și dintre pacienți întârzie prezentarea la medic. Campania anul acesta spre acest deziderat se îndreaptă, de a atrage atenția oamenilor asupra bolilor cronice și că sunt în siguranță să se prezinte la medic pentru a face investigațiile, pentru că așa cum știm și din ultimul studiu publicat de Institutul Pasteur, nu la medic se infectează omul, cel mai probabil în familie sau într-un mediu care este mult mai relaxat”, ne-a declarat coordonatoarea campaniei, Ana-Maria Zanfir, medic specialist în boli cardiovasculare la Spitalul Clinic Județean de Urgență.

În interviul de mai jos, medicul Ana Maria Zanfir vorbește și despre riscurile suplimentare care apar în momentul prezentării tardive la doctor:

 

Ce spun pacientele

Am discutat cu mai multe femei prezente la analizele și ecografiile gratuite. Doamna Liliana, 55 de ani, a avut o mică surpriză la consultul cardiologic, pe care, ne-a împărtășit-o, păstrându-și zâmbetul:

 

Gratuitatea analizelor și testelor, dar și mediul non-spitalicesc au încarajat pacientele să se înscrie și să salute o astfel de inițiativă:

 

Specialist în ecografia sânului: Screening-urile pot scădea mortalitatea cu 25%

Medicul Cristiana Ciortea, specializat în ecografie mamară și mamografie, este unul dintre doctorii care a oferit consultații și spune că screening-urile pentru publicul larg pot scădrea semnificativ mortalitatea cauzată de cancerul de sân. Această afecțiune dă anual cele mai multe cazuri de cancer, la nivel global și „este prima cauză de cancer la femei”, respectiv „prima cauză de deces prin cancer, la femei”, potrivit specialistului.

„De aceea este foarte importantă prevenția. Cu cât diagnosticăm mai precoce, cu atât tratamentul este mai precoce și mai individualizat și efectiv există șanse de vindecare. În toate țările care au implementate programe de screening pentru diagnosticul precoce al cancerului de sân, este drept că în ani, dar mortalitatea pentru cancerul de sân a scăzut cu aproximativ 24%, ceea ce mi se pare o cifră semnificativă. În țara noastră programul de screening este unul în derulare, pe care îl așteptăm cu mare interes și până atunci orice proiect voluntar, cum este și acesta, este binevenit, pentru că contribuie la efortul întregului sistem sanitar de a face ceva pentru sănătatea femeii”, ne-a declarat Cristiana Ciortea.

Ascultați interviul pe care ni l-a acordat medicul Cristiana Ciortea, mai jos:

 

Medic: „Se moștenesc terenuri și bani, nu varicele!”

O afecțiune aparent mai soft, dar care tinde să fie neglijată și care poate afecta aspectul exterior, însă poate avea o evoluție (și mai) nefavorabilă, este varicele, atrage atenția medicul specialist în Ecografie Generală, Tudor Vasile, de la Institutul Regional de Gastronterologie din Cluj:

„Nu putem anticipa evoluția bolii, la unele persoane evoluția este staționară, boala evoluează pe parcursul a zeci de ani, uneori cu aspect staționar, (de exemplu, n.red.) varice vizibile post-partum, după naștere, nemodificate 20 de ani. La alte persoane, evoluează oarecum rapid, într=un ritm alarmant, într-un an doi. Este posibilă o incriminare a factorilor genetici, dar cum îmi place să spun, se moștenesc mașini, terenuri, bani, nu varicele. Predispoziția, da, dar ea se validează printr-un stil de viață nesănătos, asociat cu un anumit tip constituțional. Persoanele foarte înalte, foarte grase, obeze, în sarcină, femeile mai mult decât bărbații și din cauza modificărilor hormonale, toate acestea predispun apariția insuficienței venoase și bolii varicoase. Un factor dominant nu poate fi incriminat”, ne-a spus specialistul.

Despre cum poate fi afectat un pacient și mai ales în ce moment îi este recomandat să se prezinte la medic, în interviul de mai jos:

 

Rezultatele campaniei

Analizele și ecografiile efectuate au indicat afecțiuni, în diverse stadii, pentru mai multe dintre femeile participante la campania intitulată „Din grijă pentru tine – ediția a 2-a”.

„Jumătate  din femeile ce s-au prezentat pentru ecografia mamară, și-au făcut ieri pentru prima dată această investigație, un număr impresionant de doamne nu erau informate în privința faptului că peste vârsta de 40 de ani, ecografia anuală mamară este obligatorie și mai mult decât atât pot beneficia de ea în mod GRATUIT, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, către o clinică de specialitate; s-au pus în evidența și patologii ale sânului ce necesită investigații suplimentare. O parte semnificativă din femeile care au beneficiat de ecografie pelvină, nu își fac testul Papanicolau anual, câteva, puține la număr, nu l-au făcut niciodată. În privința patologiei ginecologice puse în evidența, pacientele au fost deja îndrumate spre investigații suplimentare”, au precizat organizatorii campaniei.

Potrivit datelor centralizate organizatorii campaniei, „60% din pacientele care au beneficiat de consult cardiologic, au avut o afecțiune, ce a necesitat fie medicație fie investigații suplimentare”,
„la Ecografia Doppler a membrelor inferioare, insuficinența venoasă cronică a fost patologia cel mai frecvent pusă în evidență”, „70% din ecografiile tiroidiene, au însemnat un diagnostic de afecțiune la acest nivel” și „diverse patologii abdominale au fost puse în evidență la examinarea ecografică a abdomenului”.

Text și foto / Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: