Normele de distanțare care se aplică în grădinițele de stat, odată cu redeschiderea lor, dau bătăi de cap părinților, dar și personalului. Pe de altă parte, unii dintre părinți susțin că au fost mai degrabă descurajați, sau chiar condiționați în a-și duce din nou copiii la grădiniță.
Grădinițele s-au redeschis începând de astăzi. Mai puțin de 600 din cei peste 5.700 de părinți ai căror copii frecventau în mod obișnuit grădinițele la Cluj-Napoca au cerut reîntoarcerea copiilor la activități, în această lună. Numărul cererilor este cu aproximativ 200 mai mare pentru luna iulie și scade din nou pentru august – lună în care majoritatea grădinițelor erau, în mod obișnuit, închise.
Primit în „clasă„… dacă nu lucrezi de-acasă
Au fost însă părinți care au declarat pentru EBS Radio că înscrierea copiilor a fost posibilă doar în anumite situații, în timp ce alții nu au fost informați din timp de redeschiderea unităților pe timp de vară, ori sunt îngrijorați de efectul noilor norme asupra celor mici.
Cristina Grecu are un băiețel de grădiniță și va continua să lucreze de acasă, alături de el, chiar dacă este dificil.
„Oricum noi, părinții, suntem condiționați în a ne duce copiii la grădiniță, în sensul în care sunt acceptați la grădiniță doar copii ai căror părinți lucrează de la sediul firmei, adică un părinte care lucrează de acasă nu poate să își ducă copilului la grădiniță, ceea ce, din punctul meu de vedere, este complet greșit. Atunci când mergi la locul de muncă te poți concentra să îți faci treaba, iar când copilul este acasă cu tine nu te poți concentra bine, în ambele sensuri. De multe ori, acești copii, care nu sunt duși la grădiniță pentru că părinții lor lucrează acasă, sunt plasați în fața televizorului cu orele pentru că părinții trebuie să își facă jobul care le aduce venituri cu ajutorul cărora să îi poată întreține pe copii”, a spus pentru EBS Radio tânăra, al cărei copil obișnuia să meargă și pe timpul verii, mai puțin luna august, la grădiniță.
Sunt și părinți care nu au fost informați cu privire la redeschiderea grădinițelor. „Există grup de WhatsApp pe care comunicăm cu ceilalți părinți, dar nu ni s-a transmis nimic vizavi de asta”, a spus Ciprian, tatăl unui băiețel care frecventează o grădiniță de stat.
Pentru Flaviu Popa și soția sa, cadru medical, părinții unui băiețel de 5 ani, este de preferat varianta bunicilor, chiar dacă au apelat la aceștia și pe perioada stării de urgență. O vor face din nou, mai ales că bărbatul a reînceput serviciul, întrucât consideră că în condițiile restricțiilor actuale – distanțare între copii, echipament de protecție al personalului, limitare la jucării – experiența poate fi mai degrabă traumatică.
Ascultați mai jos ce spun cei trei părinți:
Descurajați să revină la „grădi”
Alți doi părinți, care își duc copiii la grădinițe diferite, ne-au declarat că au fost, de asemenea, condiționați sau descurajați în a-i readuce pe cei mici la activități.
„Pe grupul de discuții, online, au fost puțini părinți care și-au manifestat dorința de a-i duce pe copii din nou la grădi, iar eu am fost unul dintre ei, dar am fost sunată apoi de educatoare să îmi spună dacă nu am totuși o altă variantă. Am fost dezamăgită de această abordare, chiar aveam intenția să îl duc la grădiniță”, ne-a declarat unul din cei doi părinți.
Înțelegere și pentru… grădinițe
Eventualele restricționări pentru reprimirea copiilor țin de fiecare unitate în parte, în funcție de spațiu și de modul în care pot fi respectate normele de distanțare, a spus inspectorul școlar general Marinela Marc.
„Cu siguranță că o fi fost o anumită formă de comunicare la anumite grădinițe către părinți, dar noi nu am avut această precizare, această solicitare transmisă. Sigur că trebuie să avem înțelegere, dacă sunt părinți care sunt acasă, care au bunici, trebuie să înțelegem, pentru că este practic perioada de vară, în care grădinițele sunt oficial închise, ca și școlile, copiii sunt în vacanță. Și pe perioada verii deschideam prin rotație grădinițe, pentru că și personalul didactic trebuie să își ia concediul legal de odihnă, iar reparațiile trebuie făcute, acolo unde sunt”, a precizat șefa ISJ Cluj.
Inspectorul școlar general a menționat că sunt grădinițe unde cererea este mai mare și altele unde sunt solicitări mai puține, astfel că părinții trebuie să fie deschiși să accepte, în caz că este necesar, primirea copilului la o altă grădiniță din același cartier.
Redeschiderea grădinițelor, alternativă pentru unii dintre părinți
Aproximativ 1.600 de locuri au fost pregătite în cele 22 de grădinițe publice clujene. Pentru părinții care nu au o alternativă de îngrijire a copiilor măsura este bine-venită, spun unii dintre ei:
Doar jumătate din cei înscriși au fost prezenți în prima zi
Am încercat să vedem cum au stat lucrurile la una din cele mai frecventate grădinițe din Cluj. Din cei peste 300 de copii care vin în mod obișnuit la grădinița Mica Sirenă din cartierul Grigorescu, doar aproximativ 30 s-au înscris la activitățile din luna iunie.
„Din cei înscriși, jumătate s-au prezentat astăzi, probabil așteaptă primele impresii, să vadă cum e, ei vor discuta unii cu ceilalți. Oarecum e normal să fie reticenți, și eu am emoții fantastic de mari. Ce cred că va fi foarte greu pentru copii este de a accepta că nu pot să interacționeze așa cum interacționau și până acum cu ceilalți copii și cu educatoarea, cred că asta va fi cel mai greu, mai ales pentru cei mici, pentru care prima reacție când intră în grupă sunt brațele, sau genunchii educatoarei”, a spus pentru EBS Radio directoarea Maria Miclea.
Deși unii părinți se tem de faptul că educatoarele, care sunt echipate cu combinezoane și viziere îi pot de-a dreptul intimida pe copii, directoarea a ținut să precizeze că este vorba strict de măști de protecție și mănuși.
Distanțare în grădiniță
Pentru a evita răspândirea coronavirusului, numărul copiilor dintr-o grupă este redus, astfel încât fiecăruia să îi revină o suprafață de 4,5 metri pătrați. De asemenea, fiecare copil mănâncă singur la masă și nu poate schimba jucăriile cu un alt coleg de grădiniță.
Ovidiu Cornea