AUDIO | Cât de „surprinzătoare” a fost ninsoarea de martie: Meteorolog: „E una din cele mai constante luni din an”

Episodul de iarnă, cu zăpadă și frig, de la început de săptămână, poate fi surprinzător pentru omul de rând, dar nu și pentru specialiști. 

Foto: Tiberiu Crișan

 

Zăpezile de final de martie definesc, paradoxal, una din cele mai constante luni, ca temperaturi, potrivit șefului Serviciul de Prognoză din cadrul Centrului Meteo Transilvania Nord.

De fapt, în fiecare an, din ultimii zece ani, luna martie ne-a adus astfel de surprize… acum 5 sau 6 ani am avut 25 de centimetri în 25 martie. Practic, acest episod în martie, la sfârșitul lunii, nu e ceva ieșit din comun, aproape în fiecare an avem astfel de pătrunderi reci, a spus Narcis Maier pentru EBS Radio.

Specialistul a explicat cum se „comportă” luna martie comparativ cu celelelate luni din an:

 

Vremea se încălzește de joi

Vremea se încălzește la Cluj abia din cursul zilei de joi, a explicat Narcis Maier. În același timp, ninsorile au încetat încă de azi, iar zăpada nu va mai reveni, cel puțin la Cluj-Napoca și va persista mai mult doar în zonele de munte ale județului. În schimb și în oraș, în cursul după-amiezelor, sunt așteptate intensificări de vânt, de până la 40 de kilometri la oră.

Episodul de iarnă din această perioadă este explicabil prin întâlnirea unor mase de aer est-europne, foarte reci, cu mase de aer mediteraneene, bogate în precipitații, a arătat șeful serviciului de Prognoză din cadrul Centrului Meteo Transilvania Nord. Tremperaturile reci, instalate la începutul săptămânii, vor urca din nou de la jumătatea acesteia.

 

În această perioadă în special nopțile vor fi mai reci, pe fondul cerului fără nori, temperaturile fiind situate cu aproximativ 5 grade sub normele climatologice.

Per ansamblu întregii luni, însă, martie rămâne, de la un deceniu la altul, mult mai previzibilă decât lunile de vară, potrivit specialistului.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: