AUDIO | Ce așteptări au studenții și profesorii de la noul rector al UBB

Peste 1.600 de cadre universitare și studenți aleg astăzi noul rector al Universității Babeș-Bolyai. Unii dintre persoanele cu drept de vot s-au prezentat încă de la orele dimineții la urne.

Mădălina Dicu (studentă la Mate Info, linia germană), Rareș Surdu (de la acceași facultate, linia română) și Sonia Maloș (student la Științe Politice) sunt trei dintre studenții care au votat, în numele colegilor pe care îi reprezintă, ca membri în Senatul universității.

 

Aproximativ 10% din totalul celor peste 1.600 de voturi pentru funcția de rector aparțin studenților, iar tinerii și-ar dori în viitor ca procentul să urce la 25%. Cei trei reprezentanți ai studenților au vorbit cu EBS Radio și despre cum poate fi îmbunătățit procesul de predare în universitate, subiect abordat și în campania pentru alegerile UBB.

 

La rândul său, prefectul studenților, Tudor Mureșan, crede că viitorul rector trebuie să împrospăteze actul didactic:

 

Și unii dintre profesorii universității s-au prezentat încă de dimineață la urnele de vot. Mihaela Frunză este conferețiar la Istorie și Filosofie, Gabriel Furtos este cercetător la UBB, iar Andras Szillard este conferențiar la Mate-Info:

 

Reporterul EBS Radio a vorbit și cu o parte din cadrele didactice ale UBB prezente la dezbaterea celor doi candidați la funcția de rector al UBB, organizată vineri seară.

Tudor Țiclău predă Management Public și Leadership la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și crede că viitorul rector ar trebui să creeze cadre de sprijinire a proiectelor îndrăznețe din universitate:

 

Transparența poate crea conflicte între colegi de catedră astfel este esențială în optica viitorului rector al UBB, consideră Gelu Badea, lector la catedra de regie a Facultății de Teatru și Televiziune.

 

Silviu Matu, lector la Psihologie, este de părere că criteriile de promovare în universitate ar trebui adaptate la performanțe.

 

Votul pentru funcția de rector al UBB se desfășoară între orele 9-17. În caz de cvorum, ceea ce presupune prezența la urne a 50% +1 din totalul persoanelor cu drept de vot, câștigător va fi desemnat candidatul care va obține votul majorități simple, 50% +1.

Candidați la funcția de rector al UBB sunt profesorii Ioan Chirilă și Daniel David. Câștigătorul ar putea fi aflat chiar în această seară.

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: