AUDIO | Ce impact au lucrările din piața Lucian Blaga pe „strada-coridor” din centrul Clujului

Mai multe străzi din centrului Clujului sunt în plină modernizare în această perioadă. Pe strada Clinicilor se resimte disconfort în trafic, pe fondul lucrărilor de modernizare a Pieței Lucian Blaga.

 

Reducerea benzilor de circulație din piața care leagă strada Clinicilor, folosită preponderent pentru tranzitul auto, de restul zonei centrale, face ca parcurgerea ei să dureze constant până la 15 minute. Situația este dezbătută intens pe rețele sociale, iar unii șoferi spun că situația va deveni și mai apăsătoare după reluarea cursurilor și a activităților afectate încă de pandemie. Sunt și clujeni care văd și avantaje în lucrările de modernizare în curs. Ascultați mai jos câteva dintre reacțiile obținute la fața locului de reporterul EBS Radio:

 

 „Nu se elimină niciun sens!”

Reabilitarea Pieței Lucian Blaga prevede extinderea zonelor pietonale, dar și realizarea de piste de biciclete atât aici, cât și pe străzile învecinate, prinse în proiect. Modificările se integrează în strategia autorităților locale de descurajare a traficului auto în zona centrală, a spus arhitectul Eugen Pănescu, membru al echipei de proiectare.

„Rearanjarea Pieței Lucian Blaga de fapt ordonează spațiul, acolo schimbările sunt mai puține decât și-ar închipui lumea pentru că ele nu elimină niciun fel de sens (nu se elimină posibilitatea deplasării într-una din direcțile accesibile acum, chiar dacă se reduc din benzi, n.red.). Toate sensurile de deplasare sunt păstrate, nu e o schimbare atât de dramatică. În schimb se adaugă mult mai mult spațiu pentru calitatea tranzitului la pas, a deplasării și bicicliștilor”, a spus pentru EBS Radio, arhitectul Eugen Pănescu. [LE – banda de „întoarcere” dinspre Șincai spre Petru Maior va fi desființată, potrivit proiectului tehnic pus la dispoziție de proiectant].

Specialistul vorbește mai jos despre ce își propun proiectele de modernizare din zona centrală și de ce restricționarea accesului în zona centrală, concomitent cu extinderea spațiilor de mobilitate alternativă, ca mersul pe jos, sau pe bicicletă, e mai viabilă decât pietonalizarea în întregime a zonei:

 

Modernizarea Pieței Lucian Blaga a demarat în luna mai și mai include străzile Napoca, Emil Isac, Petru Maior și primul tronson din Republicii. Valoarea lucrărilor este de peste 20 de milioane de lei, fără TVA, iar acestea au ca termen de finalizare luna noiembrie. Proiectul beneficiază de finanțare europeană.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: