AUDIO | Ce înseamnă pentru cei mici orele online? „Au nevoie de claritate, disciplină și înțelegere”

Învățătoarea Ema Patrichi a îmbrățișat cu succes comunicarea și pedagogia online nu doar pentru a-și face meseria în timpul pandemiei, dar și pentru a-i ajuta pe elevi, părinți și dascăli. Blogul ei, Ema la școală, e o colecție de sfaturi și soluții.

Ema Patrichi a povestit la EBS Radio despre elementele care pot asigura succesul unor ore online: fără mâncare, cu haine potrivite, fără intervenții ale părinților, dar cu atenție la nevoile, sentimentele și starea copiilor.

Regulile sale pentru micii elevi includ: să aibă toate materialele pregătite și să semnalizeze când doresc să vorbească, pentru părinți: să îi învețe și lase pe cei mici să se descurce singuri, iar pentru profesori: să propună activități care îi atrag și să se perfecționeze mereu.

Ema Patrichi remarcă faptul că sistemul de învățământ nu oferă toate pârghiile pentru ca și profesorii care nu au obișnuința folosirii online-ului, să se adapteze. Dar, insistă ea: profesorii trebuie să învețe, la rândul lor, chiar și singuri, așa ca orice elev.

„Eu am învățat singură, pentru că, din păcate, instituțiile care ar fi trebuit să mă școlarizeze nu au avut în toată această perioadă un curs de accesare a platformelor online și de utilizare. Știam câteva lucruri de dinainte pentru că de-a lungul anilor am participat la câteva cursuri la distanță. Am învățat singură, din aproape în aproape, și asta îi sfătuiesc și pe cititorii blogului meu, mai ales în articolele care fac referire la tot felul de aplicații, să apese pe toate butoanele și să vadă ce face fiecare instrument, fără să le fie teamă că vor greși”, spune Ema Patrichi.

Școala online nu înseamnă doar niște ore live, ci un echilibru între partea live și cea în care copilul studiază acasă, spune învățătoarea din Târgu Mureș.

Ascultați aici sfaturile Emei Patrichi în interviul acordat lui Tiberiu Crișan:

 

Ne poți asculta și aici: