AUDIO | Ce le citim copiilor? Bianca Mereuță: „O carte bună este cea în care textul și ilustrația își spun povestea una celeilalte”

Bianca Mereuță a vorbit la EBS Radio despre felul în care putem aduce cartea în viața copilului.

Bianca Mereuță este fondatoarea unei comunități online care a devenit foarte numeroasă – Ce le citim copiilor.

A pornit acest proiect din dorința de a duce cartea valoroasă în viața părinților și, prin ei, în cea a copiilor.

„Noi ne confruntăm cu o mare problemă la nivel mondial, cea a analfabetismului funcțional. Și acesta vine din neînțelegerea a ceea ce citim. Or, a înțelege ceea ce citești trebuie să înceapă de când ești mic. Și nu-i ajută pe părinți discursul acesta continuu – ‘citesc o poveste din cap în coadă și, gata, mi-am bifat povestea, am citit-o copiilor’. Nu. Părintele, când are cartea în mână și îi citește o poveste copilului este foarte important ca acesta să îi pună întrebări și părintele să răspundă… E vorba de un dialog pe poveste și pe ilustrații”, spune Bianca Mereuță.

Și a le citi copiilor este important. De aceea, părinții nu trebuie să-și facă grijă dacă reiau o carte pe care deja au citit-o celui mic.

„Sunt multe studii care atestă faptul că nu este nicio problemă să repeți o poveste. Pentru că de fiecare dată când citești o poveste, copilul poate descoperi substraturi alte textului și ale imaginii și aceste repetiții îl ajută pe el în procesul de memorizare”, a mai spus Bianca Mereuță.

O problemă ar fi aceea că multor părinți nu le este ușor să le citească copiilor și să le și răspundă la întrebări. De aici și un nou proiect al comunității, care le oferă celor mari ghiduri gratuite de dialog și joacă cu cei mici.

„Părinții pot învăța cum să se raporteze la copil, la poveste și ce jocuri foarte simple pot să facă pornind de la o poveste, cu ceea ce au la îndemână în casă, în așa fel încât să facă cât mai plăcut timpul petrecut de ei împreună cu copilul și de copil alături de carte”, a mai spus Bianca Mereuță.

Mai multe despre ce și cum să le citim copiilor, dar și despre eroii care sunt acum „pe val” printre cei mici, aflați din interviul pe care Bianca Mereuță i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: