AUDIO | Ciprian Sorlea despre etică în industria IT: „Intențiile rele nu pot fi eliminate, dar se pot dezvolta mecanisme de apărare”

IT-istul Ciprian Sorlea a vorbit la EBS Radio despre Inteligența Artificială și scenariile SF care într-o bună zi pot deveni realitate.

„Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău umanității sau să permită prin neintervenție ca umanitatea să fie pusă în pericol” – Legea 0, Legea supremă a roboticii imaginată de scriitorul și biochimistul Isaac Asimov.

Despre Inteligența Artificială, despre tehnologia care ne ajută, ne ușurează viața, dar care, așa cum citim în cărți și vedem în filme ar putea să scape de sub control, a vorbit, printre altele, la EBS Radio, și Ciprian Sorlea.

„Întodeauna există un pericol să se întâmple lucrul ăsta…Science fiction-ul ne permite, de fapt, să visăm, să ne imaginăm… Faptul că cineva și-a imaginat un lucru, probabil, la un moment dat, va deveni posibil… Faptul că IA la un moment dat ar putea ajunge la un nivel în care umanitatea să fie pusă în pericol, este posibil. Dar dacă este să ne gândim mai filosofic, oare din cauza tehnologiei și a IA nu am ajuns încet, încet să ne pierdem din umanitate. Nu am dispărut ca și oameni, dar începem să fim deja controlați”, spune Ciprian Sorlea.

Dar tocmai imaginația ne împinge înainte, astfel, spune Ciprian Șorlea, deja specialiștii au început să lucreze pe mecanisme care să prevină acele potențiale fatalisme pe care filmele sau cărțile le prezintă și anume preluarea controlului de către Inteliganța Artificială.

„Am și eu o doză de teamă când mă pun în slujba tehnologiei, dar putem stăpâni IA. Pentru asta trebuie, la nivel de industrie și comunitate de IT să fim siguri că dezvoltăm ceea ce dezvoltăm cu nivel de etică destul de ridicat”, a mai spus Ciprian Sorlea.

Mai multe despre tehnologie, viitorul rețelelor sociale și viitorul nostru, în general, aflați din interviul pe care Ciprian Sorlea i l-a acordat lui Tiberiu Crișan în emisiunea WakeUp Cluj.

 

Ne poți asculta si aici: