AUDIO | Clujul, orașul păsărilor. Biologul Alexandru Stermin: „Sunt un indicator al unui mediu sănătos”

Nu există o specie de păsări bună sau rea, spune biologul clujean Alexandru Stermin. El a vorbit la EBS Radio despre blamatele ciori, dar și despre pescărușii cu picioare galbene, care ne aduc dorul de mare.

Clujenii sunt foarte norocoși, pentru că în oraș există peste 100 de specii de păsări, iar 70 dintre ele cuibăresc aici, spune Alexandru Stermin.

„Avem și vreo 20 de specii care vin aici, în oraș, iarna. Sunt speciile care vin din nord și care iernează pe la noi. Multe dintre ele stau pe Someș, dacă Someșul nu îngheață, iar celelalte prin zonele verzi ale orașului… și, dincolo de asta, mai sunt vreo 20 de specii mai rare, care vin pe la noi din când în când”, spune Alexandru Stermin.

Clujul are zone verzi mari și e un mozaic de habitate pentru păsări. Important este și Someșul, care oferă un habitat umed, dar și lacurile cu mlaștini sunt atractive pentru zburătoare.

Pescărușii trăiesc și ei în Cluj. E vorba de pescărușii râzători, care stau iarna pe Someș, dar și de o specie „mai nouă” la noi în oraș.

„De prin 2009 avem o specie foarte aparte de pescăruși. Se numește pescărușul cu picioare galbene. Prima pereche a venit și a cuibărit pe Teatrul Național în 2009 și de atunci avem acum 20 de perechi de perscăruși care cuibăresc pe teatru și în zona Cipariu”, a spus Alexandru Stermin la EBS Radio.

La Cluj se estimează că sunt și peste 500 de perechi de ciori care se duc și mănâncă din gropile de gunoi.

„O problemă foarte mare cu ciorile a fost în cimitirul din centru, unde sunt foarte multe monumente. Păsările care cuibăreau acolo, prin fecalele lor, care au foarte multă uree și acid uric, dizolvau tot felul de roci…A fost o vreme în care ciorile au fost împușcate. O idee foarte proastă”, a atras atenția biologul.

Apropo de ciori, ornitologul ne spune că nu există o specie care să fie bună sau rea. Fiecare are rolul ei esențial în ecosistem.

„Păsările sunt un indicator al unui mediu sănătos. Dacă noi avem păsări în jurul nostru asta înseamnă că trăim într-un mediu propice, într-un mediu care nu e foarte poluat, într-un mediu care are o diversitate de viață”, a mai spus Alexandru Stermin.

El organizează de multă vreme în Cluj-Napoca ateliere de ornitologie, multe pentru copii. Chiar mâine va organiza un „tur ghidat” în Parcul Central din Cluj, unde sunteți invitați, în număr restrâns, să descoperiti păsările.

Urmăriți aici interviul integral pe care biologul Alexandru Stermin i l-a acordat Ancăi Brășfălean.