AUDIO | Constantin Spînu, MApN: „Nici noi nu suntem obișnuiți să desfășurăm astfel de misiuni”

Colonelul Constantin Spînu, Şeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul MApN, a explicat la EBS Radio felul în care contribuie militarii români la acțiunile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Ministerul Apărării Naționale este implicat în această perioadă în impunerea măsurilor de respectare a ordonanțelor militare date în timpul stării de urgență, dar oferă și sprijin sistemului sanitar.

Şeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării, colonelul Constantin Spînu, spune că prezența militarilor în stradă este pentru a reduce riscul de contaminare.

„Cu siguranță ați văzut și pe străzile Clujului militari alături de colegii lor din Ministerul de Interne, rolul lor în aceste misiuni este de a sprijini, de a ajuta, de a coopera. Astfel de misiuni de prezență pe străzi au rolul de a reduce riscul de contaminare, de a arăta că regulile impuse de autorități cu privire le restricționarea circulației persoanelor și autovehiculelor sunt cât se poate de serioase și vă asigur că toți colegii mei care vor prezenți în țară sunt acolo să ajute. În astfel de momente trebuie accesate toate resursele,” a spus colonelul Constantin Spînu la EBS Radio.

Acesta a făcut, la rândul său, apel la populație să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului și să se informeze din surse oficiale.

„Vă mărturisesc că nici noi nu suntem obișnuiți să asigurăm astfel de misiuni, este o stare de urgență. Rolul militarilor nu este decât acela de a ajuta. Ordinul de misiune pe care îl au acești militari este reducerea riscului de contaminare. Atât pentru populație, cât și pentru ei. Îi vedeți pe stradă cu mijloacele de protecție individuală, poartă măști, poartă mănuși. Este important ca toți să înțelegem că trebuie să contribuim la oprirea răspândirii acestui virus. Și pentru cetățenii României singura metodă care funcționează este aceea de a respecta indicațiile autorităților: stăm acasă, respectăm măsurile de distanțare socială. Trebuie să oprim lanțul de transmitere a virusului, haideți să ne spălăm pe mâini, să respectăm regulile de igienă și să ne informăm din sursele de informare oficiale”, a spus colonelul Constantin Spînu.

Noile misiuni ale MApN

Colonelul Constantin Spînu a explicat că Ordonanța militară care a intrat în vigoare de miercuri a adus pentru Ministerul Apărării Naționale încă trei misiuni în plus față de cele executate până în prezent.

„Avem misiuni de pază și protecție a unor instituții de stat și alte obiective care erau păzite până acum de forțele Ministerului Afacerilor Interne, de jandarmi. Astfel, aceștia pot fi eliberați de aceste sarcini și să preia misiuni specifice lor. De asemenea, asigurăm personal și mijloace logistice pentru misiuni de ordine publică pe care le executăm în comun cu forțele din Ministerul Afacerilor Interne, în speță poliția rutieră, și misiuni de întărire a prezenței în unele puncte de trecere a frontierei”, a mai spus șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul MApN.

Sprijin pentru sistemul sanitar

Joi dimineața, MApN a coordonat aducerea în România, cu transport aerian NATO, a 45 de tone de materiale sanitare constând în 100.000 de combinezoane de protecție, importate din Coreea de Sud. Ministerul este implicat și în alte măsuri de sprijin a sistemului sanitar și populației.

„Suntem în ultima etapă de operaționalizare a spitalului militar mobil care s-a instalat în curtea Institutului Ana Aslan din București. Astăzi vor intra în țară și mijloacele rutiere care transportă containerele celui de-al doilea spital mobil care va fi instalat, cu începere de vineri, la Constanța. Suplimentăm cu forțe și mijloace efectivele de triaj epidemiologic care sunt instalate în punctele de trecere a frontierei sau la aeroporturi sau oriunde este nevoie de noi, asigurăm transport logistic pentru materiale medicale oriunde este nevoie. De altfel, transporturi aeriene am executat și până acum. Au fost două aeronave ale Forțelor Aeriene care au transportat materiale medicale achiziționate de statul român din Germania și din Turcia. Aceste misiuni vor continua”, a declarat colonelul Constantin Spînu.

 

Tiberiu Crișan

 

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale