Programul CONNECT 1-la-1 al Asociației clujene Preventis aduce împreună copii vulnerabili (din familii monoparentale sau cu părinții plecați în străinătate) și tineri care sunt dispuși să investească două ore pe săptămână pentru a-i ajuta.
Daniela Gligor, coordonator al programului CONNECT 1-la-1 a spus la EBS Radio că mentoratul intermediat de Asociație reușește cu adevărat să schimbe în bine viața unor copii.
„Copii care nu au citit niciodată o carte ajung să iubească lectura, sau copii care au rămas repetenți ajung să performeze chiar la materiile la care au experimentat un eșec, chiar dacă mentorul nu a făcut lecții cu el. Pur și simplu faptul că copilul a fost mai fericit, a fost mai încrezător în el, acest lucru l-a motivat chiar și la școală. Copii care nu au știut să folosească cuțitul și furculița ajung să se distreze gătind sau fete cărora le lipsește mama au avut cu cine să discute subiectele delicate ale maturizării,” dezvăluie Daniela Gligor câteva dintre poveștile de succes al programului CONNECT 1-la-1.
Portretul unui mentor
Cei care doresc să îi ajute pe copiii în nevoie trebuie să aibă între 20 și 35 de ani, pentru a fi cât de aproape se poate de vârsta copilului, să dorească să se implice, să fie prietenoși, empatici, fără cazier, responsabili, cu atitudine pozitivă și disponibili. Programul înseamnă a fi hotărât să petreci timp cu un copil în fiecare săptămână, câte două ore, cel puțin timp de un an. Cei doi pot să facă împreună o mulțime de lucruri, spune Daniela Gligor. De la mers la plimbare, la film sau pe terenul de baschet, până la făcutul temelor, dar e de preferat ca timpul să fie dedicat activităților educative, recreative, social-culturale. „Important e să se distreze, să se simtă bine, să se conecteze, și asta se întâmplă mai ușor când faci ceva relaxant sau distractiv.”
În Cluj, peste 1.400 de copii au părinți plecați în străinătate la muncă. Anual, peste 200 de cazuri de abuz sunt înregistrate la Protecția copilului. Acești copii, spune Daniela Gligor, au nevoie de ajutor pentru a nu ajunge la comportamente antisociale sau chiar delincvență juvenilă. Și chiar dacă nu ajung până acolo, au nevoie să comunice, să învețe din exemple, să aibă încredere în ei și în potențialul lor. Mentorii sunt o soluție pentru toate acestea.
Ascultați aici interviul acordat de Daniela Gligor Ancăi Brășfălean: