AUDIO | Cristi Danileț: Aproape 5.000 de clujeni au contestat amenzile primite în perioada stării de urgență

Magistrații clujeni se întorc la un program normal de lucru. Dar vor avea un volum foarte mare de muncă, pe care o vor face în condiții cu totul diferte, cu care vor trebui să se obișnuiască.

Judecătorul Cristi Danileț a vorbit la EBS Radio despre contestațiile la amenzile primite în ultimele două luni de clujeni și cum vor fi soluționate acestea, dar și despre noile condiții de muncă de la Palatul de Justiție din Cluj.

În ultimele două luni, la nivelul Judecătoriei Cluj- Napoca au fost făcute nu mai puțin de 5.000 de contestații la amenzi.

„Eu bănuiesc că mare parte dintre acestea se referă la nerespectarea regulilor de către cetățeni în perioada stării de urgență”, a spus judecătorul Cristi Danileț.

El a explicat că oamenii vor primi o adresă de la Judecăorie prin care li se va cere să completeze anumite date, dacă acele contestații sunt incomplete, după care se va fixa termenul de judecată și se va stabili dacă amenda a fost sau nu legal acordată.

„Cred că înainte de toamnă nu se vor soluționa aceste cereri…Și mai fac o precizare, dacă sunt oameni care au plătit deja jumătate din minimul amenzii și câștigă în justiție, adică dacă se va anula amenda, aceștia sunt îndreptățiți să își recupereze banii”, a spus Cristi Danileț.

El a vorbit și despre modul în care se va desfășura de acum înainte munca magistraților, având în vedere că din cazua situației create de pandemia de Covid-19, totul s-a schimbat. „Totul este diferit. Ieri am fost în sala de judecată și eram și eu, și colgul meu, cu măștile pe față. Inculpații erau în penitenciar, în stare de arest, și aveam videoconferință. Pentru cei prezenți în sală, avocați și procurori, s-au impus aceleași reguli, cu măști, inclusiv avem un ecran protector între tribuna noastră, a judecătorilor, și cei din față. Deținuții care vor fi aduși din arestul poliției vor sta într-o zonă, unde și până acuma aveam un gărduleț, dar acum va fi și acela izolat cu plexiglas. Nu avem voie să cităm mai multe persoane în același timp în sala de judecată”, a mai spus judecătorul.

Mai multe aflați din interviul pe care judeătorul Cristi Danileț i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

 

Foto: Arhivă