AUDIO | Cum a ajuns bradul de Crăciun în centrul orașului, din curtea unui clujean din cartierul Iris

Bradul de Crăciun de anul acesta a fost instalat în centrul orașului încă de săptămâna trecută, iar în weekend se lucra la împodobirea sa. Copacul nu a fost tăiat însă pur și simplu, ci a fost donat de un cluejan de pe strada Oașului.

Donarea de către locuitori din oraș sau din județ a bradului împodobit în Piața Unirii a devenit o practică anuală la Cluj. Istoria fiecăruia copac de mari dimensiuni tăiat dintr-un loc și adus în centrul orașului nu este însă aceeași.

Bradul și utilitățile

Municipalitatea susține că preferă să „culeagă” pomul respectiv așa că o face în situații în care bradul nu mai poate fi salvat, iar tăierea lui este inevitabilă. De exemplu, bradul de 15 metri instalat în acest an în Piața Unirii ar fi stat în calea unor lucrări la utilități în zonă, a explicat primarul Emil Boc, pentru EBS Radio.

„Ca în fiecare an, acest brad a fost donat de un cetățean. Acesta locuiește la casă, pe strada Oașului. Din păcate, acel brad avea probleme din cauză că rădăcinile ajungeau la conductele de gaz și de apă și exista riscul să se fisureze. Astfel, cu avizul Agenției de Mediu, domnul a dorit să ne doneze bradul, astfel încât cât mai mulți clujeni să se poată bucura de el. Oricum el urma să fie luat de acolo și pe această cale îl oferim clujenilor”, a spus Emil Boc.

Chiar dacă autoritățile au fost criticate, în diverse rânduri, pentru că au autorizat sau pregătit construcții sau investiții care presupun tăieri de arbori vechi, spre exemplu pe strada Avram Iancu, unde este în construcție un hotel, ori în Piața Ștefan cel Mare, unde se pregătește modernizarea zonei, cel puțin în privința bradului de Crăciun abordarea este una eco, potrivit administrației locale.

„Nu tăiem bradul de unde el mai poate trăi 100 de ani!”

„În fiecare an primim oferte și îl alegem pe cel mai potrivit, în fiecare an am deschis acest capitol și de fiecare dată am primit brazi, dar doar cu argumente de la Mediu și bine justificate și care oricum erau luați de acolo. În niciun caz și niciodată nu luăm un brad ca să îl aducem în centrul Clujului dintr-un loc unde ar fi putut trăi încă 100 de ani. Nu mergem să tăiem un vârf de brad din vârful muntelui, să sacrificăm un brad care mai poate avea, repet, 100 de ani de viață. De fiecare dată alegem un brad care din diverse motive trebuie să fie luat de acolo și care oferă o bucurie clujenilor cu ocazia sărbătorilor”, a spus edilul, pe care îl puteți asculta aicu:

 

Clujenii vor avea parte de iluminat festiv de Sărbători, dar în acesta an urmează să fie pornit, cel mai probabil, de 1 Decembrie. În weekend s-au făcut câtava teste ale iluminatului din brad ,fără festivități speciale, în condițiile în care Târgul de Crăciun nu se  va organiza în acest an.

1 Decembrie fără fast

De altfel și Ziua Națională a României va fi sărbătorită fără manifestările specifice din anii trecuți, din cauza pandemiei de Covid-19.

La Cluj va fi organizată doar o ceremonie de depunere de coroane în Piața Mihai Viteazul, la care vor participa numai oficialitățile, a anunțat primarul Emil Boc. De altfel, Guvernul a stabilit că la evenimentele care vor avea loc de 1 Decembrie pot lua parte doar reprezentanți ai autorităților.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: