AUDIO | Cum ajung medicamentele bolnavilor cronici din Cluj până la ușile lor

Și bolnavii cronici din Cluj, care prezintă risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus beneficiază de sprijin dedicat, din partea comunității, în această perioadă.

Astfel, persoanelor cu diabet, boli cardiovasculare sau respiratorii, le sunt procurate și aduse acasă medicamentele necesare, în condiții de siguranță, în cadrul unei campanii lansate recent. Protejarea persoanelor aflate în grupuri de risc este esențială, subliniază specialiștii în medicină de familie.

Sprijin pentru cei fără sprijin

Fundația Comunitară Cluj și Asociația Medicilor de Familie au lansat în urmă cu 2 săptămâni campania Cluj Help. Un număr de 18 voluntari s-au înscris inițial în campanie, iar 14 dintre ei sunt realmente activi.

„Voluntarii nu au o muncă neapărat simplă, dar una care ne aduce satisfacție tuturor. Avem grijă să ne protejăm și să îi protejăm pe beneficiari, purtăm măști, mănuși, ne asigurăm că nu ne apropiem, nu este niciun fel de contact fizic cu beneficiarii noștri, persoane vulnerabile. Exsită lanțuri de farmacii în Cluj care au avut amabilitatea de a ne sprijini și fără a solicita nimic în schimb, în sensul că ne pregătesc medicamentele din timp, voluntarii noștri nu trebuie să rămână în farmacie pentru mult timp și astfel să se expună riscului de a prelua coronavirus”, a spus, pentru EBS Radio, manager de granturi al Fundației Comunitare Cluj, Flavia Preda. Potrivit acesteia, cele mai multe solicitări au venit, până acum, din partea unor persoane cu boli cardiovasculare, respectiv diabet.

Medicamentele, din farmaciile preferate de pacienți

Voluntarii sunt în contact permanent cu medicii, dar și cu pacienții cronici și transmit farmaciilor rețetele compensate. Apoi, asigură atât procurarea cât și livrarea medicamentelor. Asigurarea medicamentelor este facilitată de faptul că potrivit unei Ordonanțe de Urgență, rețetele pot fi transmise electronic, între medicii de familie și pacienți, dar și către farmacii. În cadrul campaniei, voluntarii încearcă să se adreseze farmaciilor pe care le preferă pacienții și unde apar deja în baza de date.

Cazurile sunt preluate în funcție și de solicitările medicilor de familie: „Răspundem efectiv tuturor solicitărilor, dar prima selecție se face la nivelul medicilor de familie, pentru că ei știu cel mai bine unde este cu adevărat nevoie, persoana nu are fie un vecin, un nepot, pe cineva din familia apropiată care să îl sprijine”, a spus Flavia Preda.

Protecție pentru pacienții la risc

Parteneriatul încheiat de cele două entități a venit din dorința de a proteja persoanele aflate în grupe de risc: “Campania ne ajută să ținem legătura cu pacienții cronici și le trimitem rețeta, iar voluntarii din Fundația Comunitară, dacă sunt solicitați de pacienți, se duc, le ridică din farmacie medicamentele și le duc la ușa pacientului, fără să vină în contact cu dânsul, le lasă pe prag, așteaptă ca pacientul să verifice medicamentele și să lase plata și cu minim contact se rezolvă și problema aprovizionării cu medicamente”, a declarat, pentru EBS Radio, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug. Doctorul are la rândul său pacienți între beneficiarii campaniei:

„M-au sunat, erau necăjiți că nu au pe cine să trimită, le-am oferit varianta asta și au fost foarte încântați și voluntarii se pare că sunt foarte drăguți, foarte săritori, le-au mai dus și una alta, pe lângă medicamente, de ce au mai avut nevoie”, a explicat medicul.

Există anumite patologii, în cazul cărora pacienții trebuie să își ia măsuri suplimentare de siguranță: „Cei cu diabet, cei cu boli cardiovasculare iarăși sunt la risc și cei cu boli respiratorii cronice. Avem destui de mulți cu astm bronșic, BPOC – bronșită cronică obstructivă și atunci aceștia mai ales trebuie protejați”, a conchis Emiliana Costiug.

Boli răspândite în România

Afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea, bolile cardiovasculare sau cele pulmonare, considerate factori agravanți în caz de infectare cu coronavirus, sunt răspândite în România. Potrivit datelor disponibile, citate de portalul Mindcraftstories, peste 560.000 de români suferă de boli cardiovasculare, principală cauză de decese în țară. Aproape 1,8 milioane de cazuri de diabet erau înregistrate în România în 2017, în timp ce bolile pulmonare ar afecta peste 8% din populația în vârstă de peste 40 de ani.

Ascultați, mai jos, materialul difuzat la EBS Radio:

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: