Modernizarea străzii Regele Ferdinand și a zonelor adiacente va fi finalizată în întregime până luna viitoare. Cel mai mult este de lucru la scuarul CEC, situat vizavi de Prefectura Cluj, dar și aici lucrările vor fi gata în septembrie, susțin autoritățile.
Lucrările au fost încheiate pe străzile Emile Zola și pe Sextil Pușcariu, două dintre arterele prinse la „pachet” cu strada Ferdinand. Pe Emile Zola au apărut bănci, flancate de copaci, dotate cu încărcătoare USB. Pe Sextil Pușcariu, strada care cotește din Emile Zola și se „înfundă” în Piața Muzeului, au reapărut deja o parte din terase, ai căror clienți nu vor mai fi deranjați acum de mașini, cu excepția celor ale riveranilor.
Pe tronsonul 1 al străzii Tipografiei, deși lucrările nu sunt gata, transformarea este vizibilă. Pe margine au fost instalați stâlpișori care împiedică parcarea mașinilor, astfel că pietonii simt că au pus deja „stăpânire„ pe spațiu, chiar dacă riveranii și cei care își fac aprovizionarea vor trece în continuare pe aici.
Am stat de vorbă cu mai mulți trecători, unii dintre ei chiar locuitori ai zonei. Aceștia apreciază unanim extinderea zonelor pietonale și reducerea traficului auto, dar sunt și persoane care au unele observații, în special legate de modul de fixare al dalelor la sol, pe strada Tipografiei de pildă, sau de faptul că unele marcaje, folosite la măsurarea distanțelor au „urcat” pe soclul unui imobil monument istoric, pe strada Emile Zola. Puteți asculta mai jos câteva dintre reacții:
„Contează și calitatea materialelor, dar și manopera!”
Întrebat cu privire la deficiențele de execuție semnalate, viceprimarul Dan Tarcea a precizat că lucrările vor fi recepționate doar dacă este respectată calitatea cerută de contract.
„Vom recepționa doar dacă remediază aspecte precum cele semnalate. Este importantă calitatea materialelor pe care le folosim, dar și manopera”, a spus edilul.
Modernizările au vizat amenajarea de spații mult mai generoase pentru pietoni și bicicliști.
„Pe strada Emile Zola am adoptat o variantă de shared space și am eliminat locurile de parcare. Pentru tronsonul de pe străzile Sextil Pușcariu și Piața Muzeului am pietonalizat integral strada, cu asigurarea accesului pentru aprovizionare. Pe latura nordică a străzii vor fi prevăzute zone pentru terase, pe Tipografiei va fi permis accesul autovehiculelor doar pentru aprovizionare și riverani, scuarul CEC își va păstra, prin proiect, caracterul pietonal, sub o altă formă, mai prietenoasă, să poată fi organizate și evenimente, de mai mici dimensiuni. Am reconfigurat zona verde (practic vegetația existentă înainte va fi înlocuită cu dale, urmând să fie plantați arbori, n.red.)”, a spus, pentru EBS Radio, Dan Tarcea, pe care îl puteți asculta mai jos.
Conform acestuia, dacă la tronsoanele 1 și 3 (porțiunea din mijloc e parte a unei alte licitații, încă neadjudecate, n.red.) ale străzii Tipografiei lucrările sunt la 90%, la scuarul CEC mai puțin de două treimi sunt gata, respectiv 60%, dar și acestea ar urma să se încheie în septembrie.
Regele Ferdinand, arteră comercială
Chiar dacă pietonii au câștigat cel mai mult spațiu nou, destinat lor, pe străzile adiacente, intervențiile cele mai vizibile sunt cele de pe Regele Ferdinand. Au fost plantați în premieră copaci și realizate piste de biciclete – mai exact pe unul din sensuri, pe cealaltă fiind utilizată în comun cu mijloacele de transport public – și care conectează practic zona Memorandumului cu pistele de pe Horea, care duc până la Gară. De altfel, o modificare prevăzută de proiect a fost interzicerea folosirii de către mașini a sensului de circulație dinspre Mihai Viteazu spre Piața Unirii.
Modernizarea ar putea reda străzii caracterul comercial, așa cum era în urmă cu aproximativ 15-20 de ani, înainte de apariția mall-urilor, a mai subliniat viceprimarul Dan Tarcea.
Valoarea lucrărilor la strada Regele Ferdinand și la cele adiacente, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei, tronsoanele 1 și 3, ajunge la peste 18 milioane de lei, din care majoritatea sunt bani europeni.
Ovidiu Cornea