AUDIO | Cum ne protejează vaccinul de gripă?

A început oficial sezonul de gripă, iar cei care au simptomele bolii sunt îndemnați să se prezinte la medic.

Specialiștii se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor, fie că vorbim despre gripă, viroze sau alte infecții respiratorii, să crească în următoarea perioadă, ca urmare a reluării activității după sărbătorile de iarnă.

Principalul instrument prin care putem să combatem gripa rămâne vaccinul, însă nu trebuie să ne așteptăm ca imunizarea să producă efecte imediate, explică medicul epidemiolog Mihai Moisescu, șeful Direcției de Sănătate Publică din Cluj.

„Dacă mai există prin cabinetele medicilor de familie, vaccinul se poate administrat și în continuare, făcându-și efect. Trebuie menționat că, de la primirea vaccinului, nu ești protejat imediat. Trebuie să decurgă o perioadă de 2-3 săptămâni, timp în care organismul își sintetizează anticorpii specifici față de antigenele incluse în vaccinul care în acest an este tetravalent. A fost sub două forme: am primit doze pentru administrarea endonazală la copil, respectiv injectabil pentru copiii de la trei la 18 ani și pentru populația adultă”, a declarat Mihai Moisescu.

El a adăugat spune că ne putem vaccina antigripal chiar și după lunile noiembrie sau decembrie, când încep, de regulă, campaniile de imunizare.

„Vaccinul te protejează să faci formele medii sau severe, iar dacă faci gripă, te protejează de complicațiile severe, care duc la dereglarea bolii de bază. Deci vei fac boală, dar vei face complicații minore, ceea ce va scădea riscul cazurilor fatale”, a explicat medicul Mihai Moisescu.

Pentru această iarnă, Clujul a primit peste 50.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost distribuite de către Direcția de Sănătate Publică medicilor și spitalelor din județ. Vaccinuri se mai pot găsi în această perioadă în farmacii.

Ascultați materialul realizat de Darian Sacalis. 

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

 

Ne poți asculta și aici: