AUDIO | Cum sună chimia? Mai mulți elevi de liceu au transpus vibrații moleculare în muzică, cu ajutorul cercetătorilor de la UBB

Mai mulți elevi de la clasele de muzică și chimie au transformat vibrațiile moleculelor precum apa sau cafeina, în muzică.

Un proiect de cercetare inovator, în cadrul căruia au fost implicați și elevi de liceu, a fost realizat de cercetători de la Facultatea de Chimie și de Psihologie a Universității din Bradford, Marea Britanie și de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Elevii de liceu, sub supervizarea chimiștilor de la Universitatea Bradford din Marea Britanie și cu sprijin din partea celor de la UBB, prin lectorul Alexandru Lupan, de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, au transformat prin experimente vibrațiile moleculelor în muzică.

Practic, arată reprezentanții UBB, elevii au măsurat vibrațiile moleculelor precum apa, cafeina, sau unele mai puțin comune precum acidul cinamic și 4-bromoanilina, pe care le-au sintetizat ei înșiși. Apoi au folosit radiație infraroșie pentru a măsura aceste vibrații și un software de modelare moleculară pentru a le vizualiza.

Prin multiplicări matematice simple, elevii au convertit apoi lungimile de undă mici absorbite de către molecule din radiația infraroșie, în lungimi de undă mai mari, corespunzătoare undelor sonore. Aceasta le-a permis să reprezinte vibrațiile din molecule ca note muzicale.

Elevii, care studiază muzica sau chimia, au reușit apoi cu aceste date să compună o serie de piese muzicale care să „reprezinte” acele molecule.

Profesorii și elevii speră ca astfel de explorări ale moleculelor într-o manieră multidisciplinară să ajute nu doar la dobândirea unor noi cunoștințe despre moleculele din jurul nostru, ci și la împletirea îndeaproape a artei cu știința pentru câți mai mulți oameni, autorii proiectului argumentând că acestea sunt două fețe indispensabile ale umanității.

Ascultați aici sunetul chimiei.