AUDIO | Cum va fi organizată vaccinarea la Cluj. 12.000 de cadre medicale și vârstnicii din centre, primii vaccinați

Vaccinarea împotriva Covid-19 în județul Cluj va începe în 27 decembrie, odată cu debutul campaniei de imunizare în România. Aproximativ 500 de cadre medicale și auxiliare de la Spitalul de Boli Infecțioase vor fi primele vaccinate în județ.

Subprefectul Irina Munteanu a oferit pentru EBS Radio mai multe detalii despre debutul și desfășurarea campaniei de vaccinare în județul Cluj.

Astfel, în județ vor fi organizate 29 de centre de imunizare pentru populație, în primă fază urmând a fi vaccinate persoanele în vârstă de 65 de ani și cele cu boli cronice, respectiv 24 de centre de vaccinare pentru personal medical și auxiliar din spitale, respectiv medici de familie, medici școlari, stomatologi și farmaciști. Categoriile de personal medical și auxiliar enumerate reprezintă aproximativ 12.000 de persoane.

Persoanele din centre de vârstnici, vaccinate de echipe mobile

După personalul medical, următorii care vor fi vaccinați, de această dată de către echipe mobile, vor fi persoanele vârstnice din centrele rezidențiale. Echipe mobile se vor deplasa la cele 39 de astfel de centre, cu aproximativ 1.700 de rezidenți. De asemenea, vaccinul le va fi administrat și celor aproximnativ 370 de cadre care asigură îngrijirea persoanelor din aceste centre.

Primele doze din vaccinul anti-Covid-19,  la Infecțioase

Aproximativ 500 de doze vor fi administrate personalului medical și auxiliar de la Spitalul de Boli Infecțioase. Acesta face parte din rândul celor 10 unități Covid de linie 1 din țară, către care vor fi distribuite primele 10.000 de doze la nivel național. Vaccinarea personalului de la Boli Infecțioase va putea fi realizată în mai multe zile.

„Aceste vaccinuri vor veni direct la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, ele pot fi folosite ulterior scoaterii de la temperatura de -80 de grade, pe parcursul a 5 zile, astfel că, dacă scoatem din calcul transportul, pe parcursul a patru zile se va putea realiza vaccinarea”, a spus pentru EBS Radio subprefectul Irina Munteanu, care coordonează, din partea Prefecturii Cluj, organizarea campaniei de vaccinare în județ.

Vin dozele și pentru restul spitalelor

De săptămâna viitoare, la Centrul Regional de Stocare de la Spitalul Militar Cluj vor sosi și doze pentru celelalte 23 de centre de vaccinare din spitalele din județ, a precizat subprefectul Irina Munteanu.

„Din data de 28 decembrie se preconizează că vor ajunge cele 145.000 de doze în țară și vor fi repartizate la restul spitalelor prin intermediul Centrului Regional de Stocare, care va fi la Spitalul Militar. Undeva în 29 decembrie, probabil, va începe vaccinarea și pentru restul personalului medical de la celelalte unități din județ, inclusiv medici de familie, farmaciști, stomatologi și medici de medicină școlară”, a mai spus subprefectul Irina Munteanu.

În județul Cluj vor fi amenajate peste 50 de centre de vaccinare, adresate populației generale și personalului din spitale.

Ascultați un interviu cu subprefectul Irina Munteanu, mai jos:

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: