AUDIO | Dan Craioveanu despre muzeul unde sunt adunate povești de viață ale comunității de evrei din Cluj

Un nou muzeu își va deschide porțile la Cluj. Muzeon promite să fie un spațiu în care o sa ai impresia că un prieten îți spune o poveste numai ție.

Dan Craioveanu, unul dintre inițiatorii acestui proiect, a vorbit la EBS Radio despre Muzeon, locul unde se vor spune poveștile unor oameni care și-au lăsat amprenta asupra orașului Cluj-Napoca.

„E vorba de trei povești, deocamdată. Poveștile unor oameni simpli, cu bune și cu rele…Vor exista exponate, dar diferența va fi că accentul este pe poveștile respective, care vor fi prezentate de către trei ghizi. Practic cele trei persoane vor fi însuflețite de actori profesioniști de la Teatrul Național sau Teatrul Maghiar, care au povestit acest ghid audio. Privind exponatele poți să asculți poveștile ca și cum ar fi spuse chiar de persoana care a trăit respectivele povești”, spune Dan Craioveanu.

Poveștile îi vor duce pe cei care îi trec pragul prin toate etapele vieții acestor personaje.

„Scopul este de a transmite o informație foarte locală, foarte ‘de aici’, despre orașul nostru. Cele trei persoane au supraviețuit. Așa știm povestea, așa și-au putut scrie memoriile. Ceea ce este foarte interesant și, cred eu, important, este că toate informațiile sunt inedite, deci nu au mai fost publicate în alte locuri, nu sunt lucruri despre care s-au scris sau s-au făcut filme…Până la sfârșit este o porțiune de speranță, de revenire la o formă de normalitate, dacă asta a mai fost posibilă după tot ce s-a întâmplat”, a mai spus Dan Craioveanu.

Mai multe despre acest proiect aflați din interviul pe care Dan Craioveanu i l-a acordat Ancăi Brășfălean.