AUDIO | Daniela Dandeș, despre coaliția care îi ajută pe străinii „prinși” de pandemie în România

26 de oameni și organizații au format o coaliție care vine în sprijinul comunității internaționale din România care are mare nevoie de informații corecte în timpul pandemiei de Covid-19.

Acum, membrii coaliției cer autorităților din țara noastră ajutor în crearea unui spațiu digital unde străinii din România să găsească răspunsuri clare la întrebările pe care le au. Iar aceste întrebări sunt multe și diverse, după cum a declarat la EBS Radio Daniela Dandeș, una dintre inițiatoarele acestei coaliții care susține drepturile sutelor de mii de cetățeni străini aflați în țara noastră pe timpul pandemiei de Covid-19.

Daniela Dandeș locuiește în Olanda și a povestit că atunci când a comunicat cu cetățenii străini a primit foarte multe întrebări, unele la care nici nu s-ar fi gândit. Totul a început pe o rețea de socializare, dar a devenit tot mai clar că este nevoie de mult mai mult.

„Când a început nebunia m-am gândit ‘oamenii aceștia știu ce se întâmplă și înțeleg din ceea ce se întâmplă ceva?’ Este destul de greu pentru noi ca vorbitori de limba română să ținem pasul cu informațiile care vin, să înțelegi de unde să-ți iei informațiile și să întețelegi ce să faci cu ele”, spune Daniela Dandeș.

Străinii din România au avut întrebări practice, cum ar fi, de exemplu, când se deschid cabinetele stomatologice, care sunt procedurile pentru a merge la cabinet și multe altele. Unii au avut unde să întrebe, alții nu. Au fost nevoiți să sune la ambasade, dar era vorba de zeci de întrebări pe care s-au simțit mai confortabil să le pună în comunitate.

„Turiștii au fost lăsați cam de capul lor…și a fost mult mai convenabil și rapid ca anumite informații să ajungă la ei la un nivel informal…Am descoperit accidental că cei de la Ministerul Afacerilor Interne, de fapt, traduceau ordonanțele, dar le puneau undeva la ei pe site unde ‘internaționalii’ nu ar fi ajuns”, a mai spus Daniela Dandeș.

Coaliția civică, formată din Universități, oameni de afaceri, ONG-uri și voluntari a transmis o scrisoare deschisă autorităților pentru ca toate răspunsurile la întrebările pe care și le pun străinii care nu vorbesc limba română să poată fi integrate în viitoarele lor planuri și comunicări strategice. În scrisoare sunt prezentate și soluții practice pentru autorități.

„Cel mai bine ar fi dacă ne-am lua după lucruri care există deja, dar le-am modifica, ca să fie pretabile pentru această comunitate. De exemplu, cei de la Code4Romania au lucrat foarte bine cu autoritățile române, au pus pe picioare site-uri cu informații pentru populația din România…și ar putea să creeze un spațiu similar, dar preluând informații necesare pentru comunitatea internațională. De exemplu, noi am observat că oamenii au nevoie de informații despre inspectoratele de imigrări…”, a arătat la EBS Radio Daniela Dandeș.

Mai multe despre această inițiativă civică aflați din interviul pe care Daniela Dandeș i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

Scrisoarea trimisă autorităților române o puteți citi aici.

 

Sursa foto: Facebook/Daniela Dandeș