AUDIO | De la filmul mut la cele de Oscar. Cel mai vechi cinematograf din țară împlinește 107 ani

Nu e o cifră rotundă, dar e o vârstă venerabilă. Cinema Arta sărbătorește 107 ani cu pelicule din anii de glorie ai filmului clujean.

Imagine din filmul „Escorta” (1914), al cineastului Mihály Kertész, proiectat de cinema Arta.

 

 

Monica Sebestyen, proprietara Cinema Arta, a adus la EBS Radio o parte din istoria cinematografului în care mulți clujeni au văzut filme memorabile.

Cinematograful din centrul Clujului, care funcționează într-o clădire monumet e acum online, din cauza pandemiei. Dar ne aduce filme de artă.

„La început erau filmele mute, aveau o lungime mult mai scurtă decât cele de acum, erau de multe ori combinate cu un jurnal de actualități…Se informau oamenii, dar era și un mod de a evada din presiunile cotidiene, pentru că erau în diverese articole de ziar mențiuni că cinematograful este singura scăpare în perioada războiului sau în perioade cu dificutăți”, spune Monica Sebestyen, despre începutl poveștii acestui cinema.

Cea mai bună perioadă pentru Arta a fost cea din anul 1913, unul înfloritor pentru Cluj, pentru că, spune Monica Sebestyen, aici se produceau foarte multe filme, erau multe cinematografe și oamenii mergeau la film.

Mai mult, la Cluj funcționa și un studio de producție de film întemeiat de Janovics Jeno, care avea în administrare mai multe cinematografe din oraș, inclusiv Arta.

Revenind la prezent, astăzi este Ziua Arta și au fost pregătite mai multe surprize.

De data aceasta filmele pot fi vizionate online, iar mai multe despre istoria acestui cinematograf și ce proiecții au fost pregătite aflați de la Monica Sebestyen care a stat de povești cu Anca Brășfălean în emisiunea Tête-à-tête.

 

Ne poți asculta si aici: