AUDIO | „De multe ori mi-a fost frică”, Remus Țiplea a documentat în fotografii pandemia în Țara Oașului

Expoziția „Jurnal de pandemie” e disponibilă la Muzeul de din Artă Cluj-Napoca până în 9 august. Parte a Ediției 2020 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), aceasta surprinde începutul pandemiei, așa cum l-au văzut fotografii Remus Țiplea (în Țara Oașului) și Erik Messori (în Italia).

(Foto: Remus Țiplea. Sursa: White Cuib Art Gallery / Facebook)

 

Remus Țiplea a povestit la EBS Radio că începutul pandemiei, în Țara Oașului, a fost „sinistru. Să ieși în centrul orașului și să vezi orașul pustiu, fără nicio mașină în parcare, fără niciun om. Mi se părea o chestie pe care nu îmi putea imagina că poate să fie reală. Oamenii erau grăbiți și distanți, mi-am dat seama că poate să fie un proiect pe care dacă nu l-aș fi făcut și ar fi trecut perioada asta, aș fi regretat toată viața”.

Remus Țiplea a documentat pandemia peste tot: în spital, la poliție, în biserici sau la stâne, în casele prietenilor sau la magazine, în tribunal sau la controlul celor aflați în izolare obligatorie la domiciliu. A surprins emoția oamenilor, surpriza de a fi într-o situație nemaiîntâlnită, dar și felul în care, odată cu trecerea fricii inițiale, când cazurile au rămas puține în Țara Oașului, oamenii au început să se relaxeze. În plus, povestește Remus Țiplea, la stână, când se întâlnesc oierii, „palinca se bea dintr-un singur pahar”.

„De multe ori mi-a fost frică. Chiar dacă la spital, de exemplu, aveam echipamentul meu de protecție și mă ajutau medicii să fiu în siguranță”.

Ascultați aici povestea Jurnalului de pandemiei din Țara Oașului, în interviul acordat de Remus Țiplea lui Tiberiu Crișan: