AUDIO | Despre adicții, cu medicul Tabita Cernica: „Un lucru care pare benefic pentru noi pe termen scurt este distructiv pe termen lung”

Medicul Tabita Cernica a vorbit la EBS Radio despre adicțiile noastre de fiecare zi, fie că e vorba de mâncare, shopping sau chiar adicția de muncă și de internet.

26 iunie este Ziua Internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri. Iar dependența de droguri este o realiatate și o problemă a zilelor noastre. Dar există și altfel de adicții, cărora le putem cădea pradă toți, oricând. Despre acestea a vorbit la EBS Radio medicul și consilierul în adicții Tabita Cernica de la Asociația Preventis.

„Profesioniștii în domeniu vorbesc despre o globalizare a adicțiilor…și despre faptul că noi, oamenii obișnuiți, suntem tot mai afectați de adictivitate. Culmea este că nu e vorba de adicții legate de substanțe chimice, toxice, ci de comportamente normale”, spune Tabita Cernica.

Astăzi se vorbește despre adicția de mâncare, de shopping, despre gaming și chiar despre adicția de muncă sau dependența emoțională față de o altă persoană. Dar de ce cădem pradă adicțiilor?

„Consumăm o substanță sau facem un anumit lucru pentru a obține pe moment o plăcere sau o ușurare, dar acest lucru care pare benefic pentru noi pe termen scurt este distructiv sau cu consecințe negative pe termen lung… Și, în ciuda faptului că intuim acest ciclu… nu ne putem opri din a face mai departe, din nou și din nou, același lucru”, a spus consilierul în adicții.

Fiecare dintre noi suntem vulnerabili în fața adicțiilor, pentru că toți vrem o ușurare rapidă a stersului. Unii devin dependenți de muncă, un lucru care poate avea și consecințe negative.

„Dacă munca mea exagerată are ca scop să prevină o altă stare din viața mea, care este disconfortantă pentru mine…dacă munca are ca scop evitarea rezolvării dificultăților în alt domeniu și noi continuăm să mergem pe această cărare care se bătătorește, în timp vor începe să apară efectele negative”, spune medicul Tabita Cernica.

Toți petrecem timp online. Sigur, unii mai mult decât alții. Unii sunt de-a dreptul dependenți. Dar de ce facem acest lucru?

„Cred că online-ul ne oferă foarte repede, foarte ușor, instant, un răspuns la nevoi umane reale. Ne relaxează, ne oferă, la distanță de un click, entertainment-ul pe care îl dorim… Foarte ușor avem senzația de conectare, iar în gaming, foarte ușor avem senzația de performanță… Dar eu văd aceste lucruri pe care online-ul ni le dă ca un surogat la nevoile noastre reale”, a mai spus medicul Tabita Cernica.

Mai multe despre adicții, despre cum să depistăm când avem reale probleme și ce trebuie să facem, aflați din interviul pe care Tabita Cernica i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

Ne poți asculta și aici: