AUDIO | Directorul medical de la Boli Infecțioase, despre cazurile de Covid care i-au marcat pe medici

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, dr. Violeta Briciu, medic primar infecționist, a vorbit cu EBS Radio despre două dintre cazurile de Covid-19 tratate în secția de Anestezie Terapie Intensivă care i-au marcat profund pe medicii de aici.

Până joi dimineață, aproape 250 din pacienți au fost tratați în secția  ATI de la Spăitalul de Boli Infecțioase, unde sunt 20 de paturi dotate cu ventilatoare mecanice, iar 90 dintre aceștia au necesitat intubare. Aproximativ două treimi din pacienții tratați în terapie intensivă au supraviețuit, în timp ce în rândul celor intubați rata de supraviețuire este de 27%, peste media din alte spitale din țară.

Medicul Violeta Briciu a povestit, într-un interviu pentru EBS Radio, despre două cazuri cu evoluție surpinzătoare tratate la ATI în cadrul spitalului, unul cu însănătoșire, unul însă cu final nefericit.

Dr. Violeta Briciu, alături de două colege. Moment din timpul unei vizite în TI, surprins de fotograful Andreea Câmpeanu în urmă cu câteva zile.

Lăuză cu gemeni, cu 80% din plămâni afectați, recuperată

Un pacient care și-a revenit după ce a fost tratat în ATI, mai ales dacă a fost intubat, aduce bucurie pentru toți medicii din spital, la fel cum evoluția nefericită a unui caz poate deveni apăsătoare.

„Un caz care îl rețin și pe care l-am și văzut este o pacientă tânără, de 37 de ani, lăuză în ziua 1, după secțiune cezariană pentru o sarcină gemelară (care a născut gemeni, n.red.) în secția de Ginecologie. A fost preluată imediat după secțiunea cezariană și nașterea celor 2 gemeni. În serviciul nostru a fost preluată cu 80% afectare pulmonară, este o afectare pulmonară extinsă. Discutăm de forme severe de la mai mult de 50% din volumul plămânilor afectați, în această infecție. Este o apreciere obiectivată prin imagistică (în urma radiografiei, n.red.), prin examen computer tomografic. Și această pacientă, după 4 zile de intubație oro-traheală, așa a fost preluată, a fost detubată și în zece zile externată din terapie intensivă. Ne bucurăm pentru fiecare pacient care se externează ameliorat din terapie intensivă”, a povestit dr. Violeta Briciu.

Tipul de evoluție al bolii, greu de explicat

Parcursul bolii și al afectării plămânilor tinde să fie mai grav la pacienți vârstnici, cu comorbidități precum diabet zaharat sau obezitate și, de asemenea, contează și gradul de afectare pulmonară în momentul când pacientul este primit într-un serviciu medical, a spus dr. Violeta Briciu, menționând și ceea ce arată studiile în domeniu.

Totuși, deși peste 5.300 de pacienți au fost spitalizați la Infecțioase până acum – din care aproximativ 250 în ATI – medicilor clujeni, de altfel nici studiile nu reușesc să stabilească exact, încă, le e greu să explice de ce un pacient evoluează favorabil, iar altul mai puțin, dincolo de alte afecțiuni prezente.

„De multe ori avem această întrebare din partea pacienților, ‘de ce mi se întâmplă mie, de ce eu am această evoluție a bolii, pe când colegul, prietenul, vecinul, cu care am discutat și a trecut prin această infecție a avut o evoluție cu simptome ușoare, unii spun chiar mai ușoare decât cu o gripă de sezon?’. Încă nu am putea da un un răspuns individualizat la fiecare pacient, care sunt elementele care concură la evoluția favorabilă sau nefavorabilă. Pe lângă acei factori de risc putem avea și surprize cu evoluții nefavorabile la pacienți care nu au acești factori de risc. Absența factorilor de risc nu ar trebui să liniștească persoanele că nu vor avea o evoluție nefavorabilă. Nu știm niciodată cum va evolua un pacient”, a mai spus medicul infecționist.

Cel mai tânăr pacient decedat

Unul din cazurile cele mai apăsătoare pentru medicii de la Infecțioase este al celui mai tânăr pacient decedat aici. Avea 33 de ani. El suferea de steatoză hepatică – cunoscută ca „boala ficatului gras”, „dar fără alte afecțiuni asociate, nici măcar obezitate, diabet nu prezenta acest pacient”.

„A fost preluat dintr-un alt serviciu medical, după resuscitare, după stop cardiorespirator, cu afectări multiple de organ și care, în ciuda tuturor eforturilor medicale, a decedat la 2 zile după preluare. Și pentru restul populației ar putea fi ca un semnal de alarmă, că se poate din păcate întâmpla această evoluție cu virusul SARS-Cov 2”, a spus medicul.

Cea mai mare rată de vindecare din țară

De la începutul pandemiei, la spitalul de Boli Infecțioase din Cluj au fost spitalizați (date furnizate joi, 19 noiembrie, la prânz, n.red.) peste 5.300 de pacienți, rata de vindecare fiind de 98.3%. De altfel, o statistică recentă a Ministerului Sănătății a plasat unitatea clujeană pe prima poziție din acest punct de vedere în țară.

Tratamentul administrat urmează protocoalele Ministerului Sănătății, publicate inițial în martie anul acesta, la care chiar medicii clujeni au contribuit în mod esențial, revizuite în funcție de situațiile relatate și la nivel internațional.

Terapia cu oxigen poate evita transferul în ATI

Un element important este că, în acest spital, toate cele aproximativ 200 de locuri din saloanele obișnuite sunt dotate cu sisteme care permit administrarea de oxigen, ceea ce a evitat în multe cazuri transferul acestora în ATI, a spus medicul Violeta Briciu.

„Avem posibilitatea în secțiile clinice să asigurăm o oxigenare cu presiune pozitivă, prin măști resporatorii care nu necesită ventilatoare și nu necesită mânuirea și gestionarea de către un medic cu specialitatea Terapie Intensivă. Ele folosesc doar sursa de oxigen din salon, dar pot să asigure un flux de oxigen și o presiune pozitivă care pot să împiedice în multe cazuri necesitatea preluării în Terapie Intenvisă. Această îngrijire în secțiile clinice este principalul element care vine ca un atu și un element de prognostic favorabil al pacienților îngrijiți”, a mai spus medicul Violeta Briciu.

Ascultați interviul cu directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj, difuzat în emisiunea Forum EBS de joi, mai jos:

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: Arhivă