Accesul la o selecție de scurtmetraje europene și la o vastă colecție de filme realizate de regizori români în perioada pandemiei e gratuit până duminică, pe platforma TIFF Unlimited. Printre cei 21 de regizori care participă, cu 18 filme, se află și doi clujeni: Sofia Iulia Nelega și Vlad Popa. Directorul artistic al Festivalului, Andrei Tănăsescu, a vorbit la EBS Radio despre surprizele plăcute ale acestei ediții.
Festivalul Filmului European (FFE) aduce, în Ediția 24, o selecție de scurtmetraje europene (EUShorts) curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții, și o vastă colecție de filme realizate de regizori români în izolarea cauzată de pandemie (Cinem@casa). Dialogurile live cu realizatorii filmelor, moderate de critici de film, au loc tot online.
Sprijin pentru regizorii români
Una dintre cele mai interesante părți ale pregătirii acestei ediții, spune Andrei Tănăsescu, a fost realizarea împreună cu regizorii români a scurtmetrajelor din categoria Cinem@casa, pentru care acestora li s-a cerut să creeze filme tocmai în perioada izolării cauzate de pandemie. „Ce am vrut să facem cu acest proiect a fost să oferim un sprijin moral, un sprijin de solidaritate și o oportunitate pentru oricare regizor român care era dispus să își continue activitatea în această perioadă. Le-am spus că nu este nevoie să facă un film despre izolare sau despre COVID, chiar dacă acesta este contextul. Câțiva dintre regizori au evitat complet această temă, dar este impresionant totuși că au putut să realizeze aceste filme la un nivel foarte, foarte înalt calitativ în așa scurt timp. Ceea ce ne arată aceste filme este varietatea creativă a acestor cineaști români și posibilitatea creativității – din 18 filme, avem trei animații făcute într-un timp record, avem filme de ficțiune care urmează un scenariu construit, în același timp avem și filme eseistice și filme documentare dificil de a fi concepute și executate, dar de o calitate absolut impecabilă”.
Regizorii români, și clujeni
Printre cei 21 de regizori care au filme în secțiunea Cinem@casa, se află și doi clujeni:
- Sofia Iulia Nelega: „Jurnal de cabină / Projection Booth”, cu: Silvia Seușan, Maria Secuianu. O „scurtă explorare a spațiului mental și a celui cosmic, amândouă simulate printr-o cabină de proiecție. O destinație fără călătorie și un cinematograf fără spectatori.”
- Vlad Popa: „Jurnal cu mama / Diary With My Mother”, cu Ada Maria Popa, Vlad Popa, Flavius Barbu-Dinulescu, Ilinca Barbu-Dinulescu, Teodora Fălămaș. Generic: Cristina Popa. „O conviețuire de două luni împreună cu mama mea în încercarea de a uita frica din exterior a pandemiei. Lumea de afară rămâne doar privită prin intermediul ferestrelor apartamentului, eu și mama mea devenind mai mult niște observatori pasivi, evenimentele continuând să se desfășoare și în lipsa noastră dincolo de granițele încăperilor care devin un adăpost, o cochilie protectoare.”
Cele 18 filme Cinem@casa sunt regizate de: Alexandru Solomon, Alina Manolache, Andra Tarara & David Schwartz, Andrei Inizian, Bogdan Mureșanu, Bogdan Theodor Olteanu, Laura Pop, Marius Olteanu, Matei Branea, Matei Monoranu, Mona Nicoară & Edin Vélez, Paul Negoescu & Ana Drăghici, Radu Jude, Ruxandra Ghițescu, Sofia Neleaga, Teona Galgoțiu, Vlad Petri și Vlad Popa.
EUShorts, scurtmetraje europene
EUShorts aduce în atenția publicului o selecție de scurtmetraje europene, „o veritabilă panoramă a multiculturalității și creativității cinematografice europene, a problemelor, preocupările și aspirațiilor Europei de ieri și de azi”, spun organizatorii.
„Am încercat, prin selecția pe care am făcut-o pentru scurtmetrajele internaționale, să avem o gamă variată care să arate care este starea actuală a cinematografiei europene când vine vorba de scurtmetraj: documentar, câteva filme experimentale, dar am încercat și și să aducem cât mai multă animație. Avem și filme care au rulat la Cannes, la Veneția, la Berlin, Locarno. Avem 25 de filme și sunt sigur că oricare spectator va găsi ceva care să îl atragă,” spune Andrei Tănăsescu.
Ascultați aici interviul acordat de acesta lui Tiberiu Crișan: