AUDIO | „High Classic Transylvania”, poveștile castelelor de pe Valea Someșului într-un proiect comun pregătit de două instituții de cultură clujene.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Filarmonica de Stat Transilvania au identificat castele uitate în ruină de pe Valea Someșului, pe care le vor include în proiectul „High Classic Transylvania”: o serie de filme prin care publicul va descoperi poveștile castelelor prin imagini însoțite de muzica simfonică potrivită.

 

(Castelul Kornis, Mănăstirea, județul Cluj)

 

„Este un demers de conștientizare asupra faptului că și nerestaurate, aceste castele au o anumită magie a locului și pot genera venituri din activități culturale pentru comunitățile în care se află, pentru satele respective, dacă sunt puse foarte bine în evidență prin diverse evenimente. Scopul final ar fi restaurarea, dar ca să ajungi acolo și ca să îți fie acceptate astfel de proiecte, e nevoie de un anumit punctaj. Punctajul crește dacă înainte ai avut anumite evenimente sau dacă s-a întâmplat ceva în jurul acestui castel și nu este doar o ruină pe un vârf de deal, ci este un loc cu însemnătate în comunitatea respectivă, la care comunitatea se raportează într-un fel sau altul și de care este legată”, a spus, la EBS Radio, Geanina Simion, purtătorul de cuvânt al celor două instituții.

Poveste și muzică, pentru recuperarea patrimoniului

Filmele realizate în cadrul proiectului „High Classic Transylvania” urmăresc tocmai salvarea acestor mărturii de istorie și cultură, prin sublinierea părții istorice și a poveștilor: „ce este cu ruina aceea de pe deal, sau ce este cu ruina aceea dintre copaci care abia se mai vede sau la care este foarte greu să ajungi din cauza urzicilor care îți vin până în brâu, care este povestea ei?”, explică Geanina Simion felul în care aceste filme pot transmite publicului gravitatea stării în care se află aceste castele și nevoia ca ele să fie salvate.

„Dorim să pornim de la partea istorică, dar vrem să completăm cu muzică. Întotdeauna când vorbești de castel te gândești la baluri, te gândești la saloane în care se asculta muzică clasică și atunci ne-am gândit că e foarte bine să mixăm istoria cu muzica clasică. Tocmai de aceea proiectul se numește High Classic Transylvania. Fiecare poveste are deci un repertoriu care o completează, un repertoriu din perioada respectivă sau pe tematica acelui castel. Dacă acel castel este de vânătoare, de exemplu, repertoriul va fi de vânătoare, o formație de corn, să zicem.”

(Castelul Kornis, Mănăstirea, județul Cluj)

 

La finalul stagiunii (17 iulie), publicul va putea vedea filmele dedicate castelelor

Geanina Simion a declarat că filmările încep săptămâna viitoare și „tot proiectul se va constitui într-un documentar, într-un serial, fiecare episod va fi povestea unui castel. „Povestea” și „Muzica” unei perioade de glorie pentru acel castel”. Publicul va putea vedea „în fiecare săptămână, câte un episod, astfel încât să nu îi fie prea tare dor de noi și să-i arătăm că pe lângă concertele pe care le-am pus la cale în aer liber, acum cât a mai rămas din stagiunea pe care oricum o prelungim până la 17 iulie (în mod normal s-ar fi încheiat la sfârșitul lunii iunie),  ne-am mai gândit și la altfel de proiecte prin care putem să ajungem la public și, mai mult decât atât, să încercăm să răspândim educație și cultură.”

Ascultați aici interviul acordat de Geanina Simion Ancăi Brășfălean

 

(Foto: Anca Brășfălean, monumentul istoric Castelul Kornis, Mănăstirea, județul Cluj)