AUDIO | Dr. Adela Golea despre conviețuirea cu noul virus: „Trebuie sa fim optimiști, flexibili și să învățăm să trăim cu anumite precauții”

Dr. Adela Golea, director medical al Spitalului de Urgență din Cluj, a vorbit la EBS Radio despre faptul că trebuie să fim precauți în continuare și să nu renunțăm la mască, dar, mai ales, să o purtăm corect.

Dr. Adela Golea, care coordonează și grupul tehnic medical de la Cluj care este sub autoritatea directă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență spune că nu trebuie să renunțăm să ne protejăm pe noi și pe ceilalți, chiar dacă la Cluj nu a mai fost înregstrat niciun caz de Covid-19 de câteva zile.

Dar de ce este important să nu ne relaxăm cu totul, să păstrăm distanța socială, să continuăm să ne spălăm pe mâini și să purtăm mască și mănuși în spații închise.

„Nu cunoaștem care este răspândirea în populație, cunoaștem că avem o fluctuație de populație mare, se intră, se iese, lumea a început să se miște între anumite arealuri și, pe deasupra, din ceea ce am observat, și acesta nu este un lucru bun, nu prea se respectă măsurile de protecție și atunci riscurile sunt foarte mari…Trebuie să păstrezi în continuare măsurile de protecție, adică masca, să ne spălăm pe mâini, mănuși dacă umblăm în spații publice, pentru a întrerupe această transmisie”, a spus dr. Adela Golea la emisiunea WakeUp Cluj de la EBS Radio.

Medicul spune că înțelege că este greu pentru cei care nu au purtat niciodată mască, dar va trebui să ne obișnuim toți cu ea. Și să învățăm să o purtăm corect.

„Masca se pune pe față, de la baza piramidei nazale până sub bărbie și, în momentul în care o desfacem, o desfacem de elasticul de la ureche și o dăm la o parte dacă vrem să facem ceva. Dacă se umezește, atunci trebuie schimbată. S-a spus că putem să o ținem patru ore, dar depinde foarte mult cum respirăm și în ce ambianță stăm, pentru că se poate umezi mai repede”, a mai spus dr. Adela Golea.

Frica de acest virus a existat și există și în rândul cadrelor medicale, nu doar al populației. Chiar medicul Adela Golea a încercat să stea departe de părinți de frică să nu ducă virusul de la spital. Până când a fost nevoită să aibă grijă de ei.

„M-am obișnuit cu ideea că trebuie să mă îmbrac curat, să mă dezinfectez, să port mască să-i dau și mamei masca când sunt acolo, și să mergem mai departe”, a spus medicul.

Mai multe despre purtarea corectă a măștii, cum fac față spitalele din Cluj, dar și sfaturi pentru cei care au nevoie să meargă în această perioadă la medic aflați din interviul pe care dr. Adela Golea i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.