AUDIO | Dr. Dana Herța, despre cei care, în anonimat, în noapte, așteaptă telefoanele celor care suferă

Dr. Dana Herța a vorbit la EBS Radio despre voluntarii care sunt alături de oamenii care suferă, care au nevoie să fie ascultați de cineva.

Dana Herța este medic psihiatru și coordonatoarea voluntarilor de la Alianța Română de Prevenție a Suicidiului. Medicul vorbește despre această activitate, făcută fără plată, doar din generozitate.

„Este în anonimat. Oamenii de la 7 seara la 7 dimineața, în întunericul nopții, așteaptă telefon de la cineva care suferă. Acești voluntari ai noștri ascultă suferința umană cu înțelegere, cu blândețe, cu acceptare, fără a pune presiuni și fără a spune oamenilor: ‘fă asta’”, spune dr. Dana Herța.

Deși telefonul verde al alianței se adresează celor care se gândesc la suicid, voluntarii sunt alături de toți cei care se află într-o criză psihologică, iar în acest an, și-au extins sfera de activitate și spre zona panicii, tristeții, stresului sau depresiei pe fondul presiunilor aduse de pandemie.

„Intensitatea trăirilor este mult mai mare. Se simte că oamenii sunt, sufletește, undeva la limită și se simte acea senzație de a atârna de un fir… Uneori simțim că atârnăm de un fir, chiar dacă nu suntem neapărat cu gândul de a ne sinucide”, a mai spus medicul.

Alianța caută tot timpul voluntari, oameni care vor să ajute. Cei care doresc să facă acest lucru se pot înscrie aici.

Interviul integral pe care dr. Dana Herța i l-a acordat Ancăi Brășfălean, în emisiunea Tête-à-tête, îl puteți asculta aici:

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: