AUDIO | Dr. Marius Bărbat, specialist clujean în ATI: „De fiecare dată când intru în tură mă gândesc că mă pot îmbolnăvi, dar asta am ales”

Dr. Marius Bărbat, unul din medicii clujeni care luptă zilnic cu o boală nouă și imprevizibilă, a povestit la EBS Radio despre teama cu care se confruntă de câte ori intră în tură și despre epuizarea pe care o simt acum medicii.

Medicul clujean Marius Bărbat, specialist în anestezie și terapie intensivă la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca se luptă zilnic să salveze viața pacienților cu Covid-19, aflați în stare gravă.

El este și unul dintre medicii care au mers în luna aprilie în Italia, ca voluntar, pentru a-i ajuta pe colegii de acolo când a izbucnit pandemia. Medicul spune că a adus de acolo „curajul” și nu niște protocoale medicale miraculoase, pentru că acestea sunt publice și sunt folosite peste tot.

„Când am ajuns acolo eram foarte speriat, nu știam la ce să mă aștept, dar am realizat că, de fapt, era o realitate. Medicii se obișnuiseră cu situația…au avut mulți colegi care se îmbolnăviseră, au avut colegi care au murit, dar au trecut peste și au început să facă totul pentru pacienți”, a spus dr. Marius Bărbat.

El e ferm convins că la Cluj, cel puțin, medicii nu vor ajunge în situație celor din Italia, să „aleagă” ce pacient este intubat. Asta chiar dacă nu mai sunt locuri în spitale, dar, spune el, există soluții.

Medicul lucrează pe secția de ATI a Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca. Acolo, alături de echipă, la începutul verii a îngrijit o pacientă care a fost intubată 40 de zile, iar acum mai au o pacientă care e intubată de aproape 60 de zile.

„Încercăm să facem absolut tot ce se poate. Toată lumea primește tot ce trebuie”, spune medicul.

Așa cum a spus, din Italia a adus curajul de a lupta în fiecare zi, lucru care îl face să-și învingă teama, pentru că teama de a contracta Covid-19 există.

„Credeți-mă că de fiecare dată când intru în tură mă gândesc la asta, sau de fiecare dată când fac o manevră care generează aerosoli, cum ar fi intubația sau resuscuitarea. În principal, viața mea e pusă în pericol, dar asta am ales, asta fac. Nu îmi plâng de milă, și îmi și place ceea ce fac”, a mai spus medicul.

Mai multe despre lupta cu această boală imprevizibilă, cum să ne protejăm pe noi și pe cei dragi, aflați din interviul pe care dr. Marius Bărbat i l-a acordat Ancăi Brășfălean în emisiunea Tête-à-tête.