AUDIO | Dr. Mihai Oprea: „Să acorzi primul ajutor este una dintre formele superioare de respect față de cei din jurul tău”

Nu este suficient să sunăm la 112 atunci când cineva are nevoie de ajutor medical. Putem să ne implicăm, chiar să salvăm o viață, cred medicii clujeni care au creat Academia de Prim Ajutor.

Mihai Oprea, medic la Spitalul Județean de Urgență Cluj și SMURD a vorbit la EBS Radio despre acestă inițiativă. Deocamdată, informații găsiți pe pagina de Facebook, dar în curând va exista și un site dedicat, unde putem învăța mai multe.

Academia de Prim Ajutor este o inițiativă a unei echipe de tineri medici cu experiență la SMURD, care își doresc să aducă mai aproape de oameni manevrele de acordare a primului ajutor.

„Vrem să ajungem la un punct în care ideea de a acorda primul ajutor să o considerăm normalitate. Nu este suficient doar să sunăm la 112 și de acolo să așteptăm să preia medicii, va trebui să avem câteva deprinderi care să ne ajute să acordăm primul ajutor, să intervenim, pentru că de foarte multe ori viața cuiva depinde de acele câteva momente în care noi acordăm manevre salvatoare de viață”, a spus medicul Mihai Oprea la EBS Radio.

El a vorbit și despre greșelile pe care oamenii înclină să le facă.

„Cea mai mare problemă este să nu intervenim când situația o impune. Exemplul cel mai elocvent este situația stopului cardio-respirator. În momentul în care inima se oprește, sângele nu mai circulă în organism. Este un interval foarte scurt de timp în care se vor instala leziunile ireversibile, mai ales la nivelul creierului… Chiar dacă echipajele medicale vor porni inima, omul va rămâne cu sechele dacă își va reveni. Și atunci este nevoie ca cei care asistă la un astfel de eveniment să îl recunoască și să inițieze cel puțin presiunile toracice, poate chiar și ventilațiile salvatoare, înainte de a ajunge echipajele medicale”, a mai spus medicul Mihai.

Nu este neapărat nevoie să facem un curs de prim ajutor. Putem acționa și cu ajutorul medicilor care pot da indicații prin telefon. Important este să ajutăm.

„Să acorzi primul ajutor este una dintre formele superioare de respect față de cei din jurul tău. Făcând un curs de prim ajutor, nu îl faci doar pentru tine, doar pentru beneficiul tău, ci îl faci pentru a avea abilitățile necesare să îi ajuți pe cei din jurul tău”, a spus medicul clujean.

Mai multe aflați din interviul pe care medicul Mihai Oprea i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

Sursa foto: Facebook

 

Ne poți asculta și aici: