AUDIO | Dragoș Iliescu, profesor: „Inteligența românilor, de-a lungul istoriei, e strict legată de perioadele în care educația a fost mai riguroasă”

Dragoș Iliescu, profesor la Universitatea București, autorul unui studiu despre evoluția inteligenței la români, a vorbit la EBS Radio despre particularitățile acestei calități cognitive.

Dragoș Iliescu a oferit ascultătorilor EBS Radio o veritabilă analiză a fenomenului inteligenței, atât din punct de vedere sociologic, cât și din punct de vedere științific

„Dincolo de percepțiile popular-naive care definesc inteligența, putem spune, științific, că inteligența este exact acel lucru pe care-l măsoară testele de inteligență. Sub tutela ei intră capacitățile de procesare cognitivă, capacitățile generale adaptative, ambele formând ceea ce noi, specialiștii, numim complexitate cognitivă. Inteligența se naște din primii ani cruzi ai copilăriei și este catalizată de educație, de zestrea genetică și de nutriție”, spune Dragoș Iliescu

Acesta a vorbit și despre manifestarea și evoluția acestei funcții cognitive la români.

„Inteligența românilor e strict legată de perioadele în care educația a fost mai pregnantă, mai consistentă. Datele noastre comparative încep cu generația născută în 1932, iar cele mai slabe rezultate sunt ale celor care s-au născut în timpul și imediat după ce de-al Doilea Război Mondial. Perioada comunismului a însemnat, paradoxal, o creștere a inteligenței, punctul maxim fiind atins între 1977-1989 , după care a urmat o scădere extrem de abruptă. În urmă cu zece ani, de pildă, adică în 2010 eram aproape la nivelul de inteligență din timpul războiului. Vestea bună o reprezintă faptul că suntem din nou, la momentul actual, într-o pantă ascendentă”, a mai spus Dragoș Iliescu.

Ascultați interviul integral pe care Dragoș Iliescu i l-a acordat lui Tiberiu Crișan

 

Sursa foto: Facebook/Dragoș Iliescu

Ne poți asculta și aici: