AUDIO | Dumitru Prunariu: „Suntem concepuți pe Terra și orice evadare am efectua, aceasta nu poate să fie pentru totdeauna”

La 39 de ani de când a zburat în spațiul cosmic, cosmonautul Dumitru Prunariu a vorbit la EBS Radio despre Pământ și faptul că tinerii nu trebuie să înceteze să viseze să ajungă departe, chiar și în Cosmos.

Zilele acestea s-au împlinit 39 de ani de la momentul când primul și singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, a înconjurat Pamântul de 125 de ori, în cadrul unui proiect realizat atunci alături de cosmonauți și oameni de știință din Uniunea Sovietică.

În cele 7 zile, 42 de minute și 52 de secunde, echipajul navetei Soyuz 40 a parcurs 5.260.000 de kilometri cu o viteza de 28.000 de kilometri la oră. Dumitru Prunariu avea 28 de ani la vremea aceea era, istoric vorbind, al 103-lea om care ieșea în Cosmos.

În timpul unei zile, naveta înconjura planeta de 16 ori, într-un ritm alternant de noapte și zi. Diferențele de temperatură exterioară variau între 150 de grade, pe partea însorita si -150 pe cea întunecată. Dar cum se vede planeta noastră de acolo de sus?

„Se vede magnific. Pâmântul nostru reprezintă un univers mic, unic, inconfundabil și care are nevoie să fie păstrat ca atare. Desigur, noi oamenii am evoluat foarte mult în cunoaștere. Dacă reușisem să ne investigăm Pământul de la nivelul solului, de pe mare, din aer, am ajuns și în spațiul cosmic și am reușit să îl vedem în totalitatea lui, ca pe o casă unică a noastră, a tuturor… Suntem concepuți pe Terra și orice evadare am efectua, aceasta nu poate să fie pentru totdeauna, cel puțin aceasta este părerea mea”, a spus Dumitru Prunariu la EBS Radio.

Și-a dorit să meargă mai departe decât în jurul Pământului, dar a înțeles limitările de atunci. Este însă convins că, într-un viitor nu foarte apropiat, Europa va participa la explorarea Lunii și, spune el, fiind europeni, există posibilitatea ca din echipaj să facă parte și români.

Ce a vazut Dumitru Prunariu din Cosmos, ce am făcut cu Pământul, „cu mâna noastră” și care este rolul congreselor planetare la care participă alături de alți cosmonauți, aflați din interviul pe care i l-a acordat lui Tudor Runcanu.

 

Sursa foto: Facebook/Dumitru Prunariu

 

Ne poți asculta și aici: