AUDIO | Efectul pandemiei în IT-ul clujean: scăderi de comenzi cu 10-15%. Reîntoarcerea angajaților la birouri, pe bază de voluntariat

Volumul contractelor și comenzilor în sectorul de IT clujean a scăzut în medie cu 10- 15 % în contextul pandemiei, spune reprezentantul unui cluster clujean, care grupează zeci de companii din domeniu.

Fără să fie la fel de afectat precum alte domenii, vizate direct de restricțiile în vigoare pe perioada stării de urgență, IT-ul clujean a resimțit în primul rând efectele diminuării activității clienților din Vestul Europei, dar și din alte țări, potrivit unor specialiști. Chiar dacă efectele au fost diferite în funcție de tipul de companie, majoritatea angajaților din sector au lucrat în această perioadă de la domiciliu, a subliniat directorul executiv al Transilvania IT Cluster, Bianca Muntean.

Declarația AUDIO:

 

“Începând cu luna iulie, se discută de o reîntoarcere a angajaților și la companiile mari, însă doar pe bază de voluntariat. Încă mediul de afaceri de IT clujean privește cu precauție perioada care urmează, nu credem că s-a depășit acest moment. Dacă până acum business-urile s-au sacrificat și toată lumea a înțeles necesitatea izolării și a măsurilor de prevenție, va fi foarte greu să se sacrifice din nou și din nou, pe măsură ce vor apărea și alte situații punctuale în ceea ce privește această pandemie, ca atare va trebui să fim conștienți că va trebui să avem mai multe scenarii, să încercăm fim uniți, deschiși, comunicativi și să sprijinim acolo unde putem și noi ca mediu privat”, a spus reprezentantul clusterului care grupeză aproximativ 80 de companii din domeniu prezente pe piața clujeană, dar și universități și autorități locale.

 

 

Remarcile a fost făcută în cadrul dezbaterii online organizate marți de Primăria clujeană pe teme stării economiei locale. Primarul Emil Boc a menționat implicarea mediului de IT clujean, și în special a start-up-urilor, în inițiative desfășurate la nivel european în sprijinul inovării, în contextul pandemiei. Acest fapt a fost apreciat, potrivit edilului, și de Comisarul european pentru Inovare, Maryia Gabriel, prezentă de altfel, de două ori la Cluj, din 2019 până acum.

Sectorul tehnologiei informației și al comunicațiilor concentrează peste 10% (peste 22.000 de persoane) din totalul de peste 200.000 de angajați din Cluj-Napoca, potrivit Centrului pentru Studierea Datelor din UBB.

Ovidiu Cornea

FOTO Arhivă

 

Ne poți asculta și aici: