AUDIO | Epidemiile Clujului. Bolile care au decimat populația, dar au dus și la modernizarea orașului

Ana Gruia, curatorul expoziției „Epidemiile Clujului”, a vorbit la EBS Radio despre modul în care clujenii au trecut peste epidemiile de ciumă, holeră sau lepră.

Surprinzător de multe epidemii au „măturat” Clujul de-a lungul timpului. Multe astfel de episoade sunt prezentate în cea mai recentă expoziție a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, deschisă în aer liber, pe Bulevardul Eroilor.

Ciuma, holera, dar și lepra au lovit orașul de pe malul râului Someșul Mic de-a lungul secolelor. Măsurile simple, ca igiena personală sau distanțarea, au reprezentat și atunci, ca și acum, cel mai scurt drum spre eradicarea bolilor.

„Primul motiv pentru organziarea acestei expoziții a fost unul pedagogic. Chiar vrem să ne implicăm, să spunem că igiena și măsurile publice și private de distanțare și curățenie funcționează, au funcționat și în trecut, și că ar fi cazul să le dăm curs pentru a scăpa și de data asta. Dar am vrut și să prezentăm piese din Muzeul Farmaciei, care este în renovare, dar și să anunțăm o expoziție mai mare care va fi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei”, spune Ana Gruia.

Ea a subliniat că în urma acestor episoade nefericite, orașul „a făcut pași pe treptele modernizării și igienizării”. Mai mult, a unit și comunitatea, dacă e să ne gândim că locuitorii orașului făceau donații, în special în timpul epidemiei de lepră, pentru ca bolnavii să poată fi îngrijiți.

Măsuri stricte se luau și atunci, iar Ana Gruia dă câteva exemple din tipul ciumei.

„La început tăinuiau apariția bolii și apoi, când devenea evident, impuneau carantină…Măsurile erau destul de simple, adică arderea hainelor, marcarea digurilor caselor unde existau ciumați, interdicția de părăsi locuința dacă erai contact direct, ca să folosim limbajul de astăzi. Și măsurile acestea aveau efect, dar de scurtă durată”, a mai spus curatorul expoziției.

Mai multe despre bolile care au lovit Clujul, dar și despre modul în care se protejau medicii aflați din interviul pe care Ana Gruia i l-a acordat Ancăi Brășfălean în emisiunea Tête-à-tête.

 

Ne poți asculta si aici: