AUDIO | „Eu Cos”. Vasile Manole, IT-ist român stabilit la Praga, despre „modelul ceh”

Vasile Manole, un IT-ist român stabilit la Praga, a vorbit la EBS Radio despre cum au manufacturat cehii 10 milioane de măști de protecție în numai 3 zile.

Stabilit de aproape două decenii în Cehia, Vasile Manole, a vorbit la EBS Radio despre „modelul ceh”, și despre cum a ajuns acesta un etalon mondial al prevenției în contextul pandemiei

„În momentul în care autoritățile au început să activeze acel plan de autoapărare s-a întâmplat un lucru care a condus la o efuziune socială amplă. Inițial, exact ca în toate celelalte țări afectate de virus, nici în Cehia nu existau suficiente măști de protecție. Cele existente au fost drenate către spitale, iar nevoia societății de noi măști de protecție a fost suplinită și acoperită printr-o campanie civică de proporții intitulată, extrem de sugestiv: ‘Eu Cos’. Ei bine, la capătul acestei campanii, puternic sprijinită de către autorități și de către societatea civilă, au fost cusute acasă, în regim privat, de către populația cehă, undeva în jur de 10 milioane de măști. Asta în condițiile în care populația Cehiei se apropie de 11 milioane de locuitori”, a spus Vasile Manole.

Acesta a mai vorbit și despre alte măsuri pe care guvernul de la Praga le-a promulgat în efortul de a zădărnici răspândirea coronavirusului.

„Cehii s-au mobilizat exemplar în efortul lor comun de a limita numărul îmbolnăvirilor și al deceselor. Campania ‘Eu Cos’ a fost continuată și de alte acțiuni de promovare a prevenției cum a fost, de pildă, o campanie din mediul online intulată ‘Eu te protejez pe tine, Tu mă protejezi pe mine’, prin care era încurajată purtarea măștilor”, a mai spus Vasile Manole

Urmăriți aici interviul integral pe care Vasile Manole i l-a acordat lui Tudor Runcanu