AUDIO | Europa iese, încet, din carantină. Românii din Diaspora, despre modul în care se întorc „la normalitate”

Mai multe țări din Europa au început să relaxeze măsurile impuse pe perioada carantinei. Normalitatea este încă departe, dar ridicarea restricțiilor este importantă pentru relansarea economiei.

În timp ce România se pregătește de ridicarea unor restricții începând cu jumătatea acestei luni, în mai multe țări din Europa oamenii se întorc la muncă.

În Italia, una dintre țările europene cel mai grav afectată de pandemia de Covid-19, oamenii încep să se întoarcă la joburi.

Mirela Baciu, clujeancă stabilită în Italia, a spus la EBS Radio că peste 4,5 milioane de italieni și-au reluat munca, iar 70% sunt bărbați.

„Barurile și restaurantele s-au deschis, dar numai pentru livrare la domiciliu. Rămân deschise supermarketurile, farmaciile, librăriile, tutungeriile și magazinele de haine pentru copii, și s-au deschis și parcurile”, spune Mirela Baciu.

În Italia, masca este obligatorie la cumpărături, în locuri publice, în mijloacele de transport în comun, la fel și mănușile de unică folosință.

Problema cea mare sunt tinerii, a mai spus Mirela Baciu, pentru că au stat 56 de zile închiși în case. Aceștia se pot întălni cu rudele, dar nu și cu prietenii.

Despre prima zi de „libertate”, Mirela Baciu a spus că a fost ca atunci când Italia câștiga vreun campionat important. „Era foarte multă lume pe străzi”.

Pe Mirela Baciu, care a povestit cu Tiberiu Crișan, o puteți asculta aici:

 

Și Bulgaria, o țară unde sunt declarate doar peste 1.600 de cazuri și 78 de decese, relaxează zilele acestea restricțiile și, după cum a spus la EBS Radio jurnalistul Vladimir Bereanu de la Sofia, turiștii români sunt așteptați cu interes în țara vecină.

Sezonul turistic se deschide oficial pe 1 iulie, dar este posibil, dată fiind presiunea asupra economiei, ca acest lucru să se întâmple chiar mai curând.

În ceea ce privește numărul mic de cazuri înregistrate în Bulgaria, Vladimir Bereanu spune că printre explicații se numără luarea unor măsuri foarte devreme, încă din 3 martie, numărul mic de testări, dar și un context mai larg. În Bulgaria, speranța de viață este mică, numărul persoanelor vârstnice, cele mai afectate de coronavirus, este mai redus.

În plus, crede el, țările precum Bulgaria și România, cu populații vaccinate împotriva tuberculozei, ar beneficia de pe urma acestui lucru.

Dialogul dintre Vladimir Bereanu și Adrian Ardelean îl puteți asculta aici:

 

Suedia a fost o excepție în peisajul European, din punct de vedere al resticțiilor impuse pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus.

Alina Moiseanu, o clujeancă din Stockholm, a povestit la EBS Radio că libertatea individului este protejată prin Constituție și autoritățile își doresc ca oamenii să-și păstreze rutina zilnică fără restricții de mișcare.

„Autoritatea de Sănătate Publică are parte de un vot de încredere de 70% din partea populației…Ei consideră că nu poți să-i ții în casă pe oameni luni de zile. Mai mult, specialiștii consideră că este periculos ca oamenii să stea închiși în casă. Aici ți se spune să stai acasă dacă ești bolnav… Avem o normalitate, pe cât posibil, dar una ciudată”, a spus Alina Moiseanu.

Mai multe despre experiența suedeză puteți afla din discuția pe care Alina Moiseanu a avut-o cu Tiberiu Crișan

 

Sursa foto: pixabay.com

 

X
X
X