AUDIO | Eveniment inedit miercuri seară în cadrul TIFF: cine-concertul „România etnografică”

Miercuri seara, de la ora 19:00, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) propune cine-concertul: „România etnografică”. Restituiri Dem Demetrescu. Cu Irina Margareta Nistor & Foley’Ala.

(Foto: Silviu Filip / Facebook.com/FoleyAla)

 

Irina Margareta Nistor a povestit la EBS Radio despre evenimentul de miercuri seară, care include material inedit, filmat între 1936-1939 de Dem Demetrescu și acompaniat live cu muzică originală „Foley’Ala” (Alin Zăbrăuțeanu – foley, electronics, live processing / Maria Petrescu – oboi / Radu Rădescu – percuţie, concept, montaj). Irina Margareta Nistor va fi „Vocea Filmelor”.

Potrivit organizatorilor TIFF, documentarul „România etnografică”, început ca un proiect cinematografic care urma să ilustreze atlasul cu același nume din 1938, nu a fost niciodată finalizat. S-au păstrat fragmente de pelicule cu animații și documentare realizate în perioada 1936-1939, dar care nu au fost montate și pentru care nu există un scenariu. Mulțumită eforturilor de recuperare a operei lui Dem, întreprinse de platforma DEM Creativ, cine-concertul adună, cu ilustrație muzicală originală și comentariu live, tot ceea ce s-a conservat din rolele de film ale lui Dem: animația după planșele din atlasul „România etnografică”, o versiune nefinalizată a desenului animat „Capra cu trei iezi” și o serie de filmări documentare cu caracter de studiu socio-economic-cultural și de promovare turistică a României.

Irina Margareta Nistor a vorbit la EBS Radio despre frumusețea cine-concertului „România etnografică”, despre filmele și atmosfera de la TIFF, dar și despre felul în care ne raportăm la contextul actual, cel de pandemie. Ascultați aici interviul pe care i l-a acordat Ancăi Brășfălean:

 

 

Ne poți asculta și aici: