AUDIO | Există o rețetă a fericirii? Psihologul Anca Axente încearcă să răspundă la această întrebare

Există o rețetă universală a fericirii? Psihologul Anca Axente spune că ea, personal, nici nu ar vrea să existe așa ceva. Dar, cu siguranță putem fi fericiți.

bty

 

Anca Axente a vorbit despre fericire și despre ingredientele acesteia în emisiunea Tête-à-tête moderată de Anca Brășfălean la EBS Radio. „O rețetă universală nu există și nici nu vreau să existe așa ceva pentru că atunci nimeni nu ar mai fi fericit, după propriul sistem de valori. Fericirea este o emoție și este sinonimă cu bucurie, veselie”, spune psihologul clujean.

Dar dacă există o rețetă, aceasta nu poate fi decât strâns legată se sens.

„Trebuie să fie un sens construit în mod  intenționat, conștient, este capacitatea noastră de a reflecta asupra realității și nu a altor ființe și trebuie să apelăm la această calitate pe care o avem, dar nu într-un mod obsesiv, filozofic. Trebuie să facem și acel pas pragmatic de construire propriu-zisă a sensului prin acțiune, prin a face acele lucruri pe care le considerăm valoroase. Doar reflectarea asupra a ceea ce facem este inutilă dacă nu venim cu anumite rezultate”, a explicat Anca Axente.

Ca sens, psihologul ar lua ca exemplu sărbătorile, dar dincolo de agitația cu care ne-am obișnuit.

„Trebuie să fie o liniște și o bucurie de a sta cu sine, de a reflecta la lucrurile pe care le faci și de a sta cu alții”, a spus Anca Axente.

Câteva ingrediente ale fericirii? Psihologul a vorbit și despre acestea.

„Starea de fericire nu poate exista în lipsa relațiilor,  pentru că ele ne dau semnificație în tot ceea ce facem. Acceptarea lipsei de control ajută foarte mult. Nu poți controla ceea ce se întâmplă în exterior, dar trebuie să accepți lucrurile pe care nu le poți controla și să nu te învinovățești pentru ele. Acceptând suferința, lipsa controlului, te accepți pe tine”, a mai spus Anca Axente.

Întregul interviu pe care psihologul Anca Axente l-a acordat la EBS Radio îl puteți asculta aici

 

 

 

 

 

 

Ne poți asculta și aici: