AUDIO | Forum EBS. Cum te fac poveștile Clujului un „bun cetățean”. Profesor: „Îți respecți altcumva orașul și vii cu inițiative care țin de binele său”   

Importanța istoriei Clujului pentru copii și tineri și sensibilitatea față de poveștile ce poartă „patina timpului” au fost subiectele celei mai recente ediții Forum EBS, moderată de Ovidiu Cornea.

Andrei Petrișor, elev în clasa a 6-a, coordonatorul unui portal dedicat poveștilor Clujului, realizat alături de colegii săi și profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici, pe scurt „Bogo”, au fost invitații serii.

„Este o condiție aproape sine qua non al unui viitor cetățean de nădejde al urbei. E o cultură civică, în adevăratul sens al cuvântului; folosind o metaforă, ‘școala altfel’, asta e școala altfel – să formeze buni cetățeni ai Clujului. Îți respecți cu totul altcumva orașul, poți să îl și iubești și vii cu inițiative care țin de binele orașului. Contează extrem de mult ca această educație să se facă de mici copii”,  profesorul Vladimir Bogosavlievici, despre importanța istoriei locale pentru copii și tineri.

Poveștile Clujului, aduse în online de elevi de a 6-a

În toamna anului trecut, Andrei Petrișor, elev într-a 6-a la Colegiul Național „George Barițiu„ începea să pună laolaltă textele rezultate din numeroasele ore de istorie pe „viu” ce l-au făcut celebru, cel puțin la nivel local, pe profesorul Bogosavlievici. Cu un spirit de autodidact accentuat – „a învățat engleza la perfecție, pe cont propriu”, ne-a mărturisit mama tânărului, Andrei – a reușit să învețe cum își poate realiza propriul site. Așa s-a născut istoriaclujului.ml, portalul la care ulterior au pus umărul mai toți colegii din clasă.

„Totul a început de la lecțiile de istorie în aer liber la care ne ducea domnul profesor Bogosavlievici. Vizitam diferite obiective și de fiecare dată înregistram ce ne spunea, iar apoi făceam un referat despre vizită. Așa mi s-au adunat multe referate și în septembrie am început să lucrez la website, am învățat singur de pe internet cum se face. Am urcat toate referatele pe site, domnului profesor i-a plăcut ideea și le-a zis și colegilor și astfel a ajuns să participe toată clasa. Dintr-un proiect personal a ajuns un proiect al clasei”, a spus, la Forum EBS, Andrei Petrișor.„Cea mai grea parte a fost să îmi dau seama cum se fac toate lucrurile, pentru că am învățat singur, dar am experimentat și după ce am reușit, am pus pe site toate materialele”.

Piața Muzeului, la sfârșitul secolului al 19-lea. Sursă FOTO / Memorie și cunoaștere locală - bjc.ro
Piața Muzeului, la sfârșitul secolului al 19-lea. Sursă FOTO / Memorie și cunoaștere locală – bjc.ro

Pe portatul realizat de elevii clujeni sunt disponibile astăzi peste 70 de referate despre obiective istorice din Cluj, dar și slide-uri cu prezentări ale obiectivelor, respectiv o rubrică de curiozități ale urbei. Știați când a apărut prima hartă a Clujului? Probabil că nu… ei bine, aflați de pe site.

Podul Elisabeta, locul preferat

De ce și pentru cine e important proiectul? „Vreau ca toți clujenii, de toate vârstele, să știe cât se poate de multe despre Cluj, e și pentru adulți și pentru copii, sunt multe lucruri pe care ni le spune domnul Bogo care nu se știu”, ne-a povestit tânărul.

Locul său preferat este podul Elisabeta, de peste Someș, – „construit pentru ca oamenii să ajungă la bustul împărătesei Sisi, care a fost foarte iubită. Sisi este de fapt împărăteasa Elisabeta, soția împăratului Franz Josef și, în cinstea lor, a fost construit și obeliscul Carolina din Piața Muzeului”, și-a descris Andrei, școlărește, preferința. Totuși, dacă ar fi să îi prezinte unui prieten din alt oraș Clujul, l-ar duce mai întâi în Piața Unirii – foarte ofertantă ca obiective istorice, din punctul său de vedere.

„Știu mai multe despre Cluj decât colegii lor liceeni!”

Profesorul Vladimiri Bogosavlievici, în vârstă de 60 de ani, a devenit un personaj cunoscut și apreciat la nivel local pentru lecțiile de istorie, extra-programă, ținute la „locul faptei”, adică la obiectivele istorice în sine, cărțile despre Cluj și activitățile de prezentare a orașului pentru curioși. De altfel, anul trecut, el s-a numărat printre profesorii premiați, la nivel național, la o gală națională a excelenței în educație, organizată de o asociație a oamenilor de afaceri.

Ca dirigente al clasei a 6-a A de la Barițiu, cea căreia aparține proiectul site-ului despre Cluj, nu putea decât să susțină un portal realizat de elevi în primul rând pentru colegii lor de generație.

„Ideea lui Andrei a fost excelentă, a fost ca un catalizator al clasei, desigur că am susținut-o, eu am fost mai mult un supervizor de la distanță. E un mare câștig, poate să funcționeze după un principiu al domino-ului și să se extindă și la alți copii. Eu mai fac ore de istorie a Clujului cu clasele mai mari, iar relevant este că acești copii de 12-13 ani i-au depășit pe ăștia mari, de 15-16 ani, știu mai mult decât colegii lor din liceu”, a spus la Forum EBS profesorul Vladimir Borogsavlievici.

Istoria locală, „condiție sine qua non pentru un bun cetățean”

Chiar dacă istoria Clujului sau a oricărui oraș nu se predă în programa școlară, cunoașterea ei, măcar în parte, le dezvoltă celor mici spiritul civic, este convins Bogo.

„Este o condiție aproape sine qua non a unui viitor cetățean de nădejde al urbei. E o cultură civică, în adevăratul sens al cuvântului. Folosind o metaforă, ‘școala altfel’, asta e școala altfel – să formeze buni cetățeni al Clujului. Îți respecți cu totul altcumva orașul, poți să îl și iubești și vii cu inițiative care țin de binele orașului. Contează extrem extrem de mult, ca această educație să se facă de mici copii. Asta nu s-a făcut deloc”, a spus profesorul, dezamăgit că la o simplă testare informală, nu doar printre tineri, ci în rândul publicului larg, carențele în materie de cunoaștere locală ar ieși rapid la iveală.

Bogo și-ar dori ca atunci când clujenii trec pe o stradă, pe lângă o clădire, să arunce o privire și în sus, să îi descopere măcar o fărâmă din poveste.

„Istoria ne păstrează umani”

Privirea spre trecut – istoria și cea spre viitor – tehnologia, se pot potența reciproc, iar asta o dovedește portalul realizat de elevii ai căror diriginte este.

„Este important ca istoria, fiind o poveste foarte frumoasă, chiar dacă păstrează multe necunoscute, să le țină treaz simțul cercetării, facilitat și de tehnologia modernă. Să știți că acești copii îmbină tehnologia cu cărți și articole citite. În asta și constă ineditul proiectului. Ne tehnologizăm, dar nu putem deveni niște roboței, e important să rămânem umani. Istoria, asta pentru că vorbim de istorie, dă această tentă omului, îl face mai uman, mai răspunzător, mai atașat, de oameni de țară, urbe, planetă, etc”, a spus el.

Portalul lansat de elevii de la Barițiu poate fi doar prima piesă a unui domino, pentru tineri.

„Informațiile se transmit mult mai rapid, există posibilitatea de a-și arăta pasiunea lor și poate pasiunea lor este împărtășită și de alții, care au o pasiune asemănătoare, de cercetare”, a conchis Vladimir Bogosavlievici.

Mai jos puteți asculta integral emisiune Forum EBS

 

Ovidiu Cornea

 

Foto principal: EBS Radio

 

Ne poți asculta și aici: