Cum va funcționa centrul de vaccinare de tip drive-through de pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca și cum va fi organizat acesta, dar și stadiul actual al vaccinării au fost temele emisiunii Forum EBS, de joi, 22 aprilie, realizată de Ovidiu Cornea.
În cadrul emisiunii ați putut auzi ce cred mai mulți clujeni despre inițiativa centrului drive through, dar și explicații cu privire la modul cum va funcționa centrul, începând de săptămâna viitoare, posibil chiar de luni, din partea șefului Direcției de Sănătate Publică, Mihai Moisescu, respectiv cu privire la organizarea și necesitatea proiectului, din partea subprefectului Irina Munteanu. City managerul Gheorghe Șurubaru a vorbit despre alegerea amplasamentului și necesitatea restricționării parcărilor în zonă.
Ce ne-au declarat mai mulți șoferi clujeni cu privire la centrul de vaccinare din mașină, mai jos:
Joi la prânz, șefii mai multor instituții clujene au participat la ședința în teren pentru definitivarea planurilor de organizare a centrului drive-through pe platoul de la Sala Sporturilor Horia Demian. EBS Radio a fost acolo și i-am intervievat pe cei amintiți mai sus. De altfel, parcarea pe platoul Sălii a fost deja restricționată, iar de vineri începe amenajarea pentru noul centru de vaccinare.
Se intenționează pentru început imunizarea a cel puțin 100 de persoane pe zi, urmând să fie stabilit serul administrat, dintre vaccinurile Pfizer și Moderna.
Cort special pentru urgențe post-vaccin
Medicul Mihai Moisescu, șeful DSP Cluj, a explicat cum se va realiza vaccinarea efectivă. Va fi ca orișice alt centru, doar atât că deplasarea se va face cu autovehiculul personal, vor putea fi 2 sau 4 persoane în mașină, cei de pe stânga vor scoate mâna pe partea respectivă, la fel cei din dreapta”, a spus Mihai Moisescu. Accesul este permis doar cu mașina, nu și cu bicicleta sau pe jos, dar este de preferat ca într-o mașină să fie 2 sau 4 persoane, din motive de poluare și de eficiență a vaccinării, a adăugat acesta.
Medicul a menționat că se va proceda ca într-un centru clasic, cu direcționarea mașinilor spre o zonă de staționare și supraveghere, timp de 15 minute și va exista un cort special pentru asistență de urgență, unde cei care întâmpină probleme vor primi asistență de specialitate.
Mini-interviul complet cu Mihai Moisescu, mai jos:
„Poți merge la plimbare și la vaccinare”
Chiar dacă procesul de vaccinare este unul de succes la Cluj, iar interesul pentru imunizare este ridicat, față de media națională, un astfel de centru este necesar întrucât oferă posibilitatea vaccinării „din mers”, la propriu, inclusiv la o plimbare într-o zi liberă.
Mai multe despre organizarea Centrului, în declarația subprefectului Irina Munteanu, de mai jos:
Mai multe amplasamente, luate în calcul
City managerul Gheorghe Șurubaru a spus că au fost analizate mai mult amplasamente pentru centrul drive through, deicizia înclinând până la urmă pentru Platoul Sălii Sporturilor. Parcarea nu a mai fost permisă pe cea mai mare parte a platformei, fiind păstrate doar câteva locuri în fața parcului Babeș. O altă variantă analizată a fost parcarea mall-ului Vivo, însă activitatea de vaccinare s-ar fi suprapus cu afluxul mare de clienți ai centrului comercial, potrivit lui Mihai Moisescu.
Ascultați declarația lui Gheorghe Șurubaru, mai jos:
Toate centrele de vaccinare, funcționale
Toate cele 44 de centre de vaccinare vizibile în platforma de programare sunt funcționale începând de luni, 20 aprilie, după deschiderea și a ultimelor 12, unde se formaseră lungi cozi de așteptare. La Forum EBS am difuzat și mini-reportajul realizat la unul din centrele deschise recent, școala Horea. În prezent numărul de doze administrate zilnic în județ a crescut la peste 4.000, pentru persoane din etapa a 2-a, a 3-a, dar și doze de rapel pentru cei din etapa 1.
Numărul celor vaccinați zilnic ar urma să crească în perioada următoare, atât prin deschiderea centrului drirve through cât și a vaccinării angajaților companiilor din parcurile industriale Tetarom 1, 2 și 3, în centre cu circuit închis. Alina Negru, managerul Emerson Cluj, companie cu aproximativ 2.700 de angajați, în Tetarom 2, a explicat cum se organiza compania pentru acest proces, care speră să poată începe chiar de luni. Și aceste teme au fost abordate în cadrul Forum EBS.
Ascultați emisiunea întreagă, de joi 22 aprilie, mai jos:
Ovidiu Cornea