AUDIO | Bogdan Bob Rădulescu, despre postările lui online: „Dacă văd ceva ce nu e corect în jur, e musai să o zic!”

Actorul clujean Bogdan Bob Rădulescu, celebru pentru prestațiile sale în Epic Show sau în video-urile amuzante ale personajului Haurențiu, arată și o altă latură a prezenței sale publice: postările civice din mediul online. Actorul i-a spus lui Ovidiu Cornea de ce nu ezită să ia poziții uneori caustice vizavi de politicile publice din administrație sau față de felul în care e gestionată pandemia.

Asta în condițiile în care, de la 6-8 prieteni sau colegi, care îi vedeau postările la începuturile Facebook în România, „tribuna” lui de pe rețeaua socială amintită numără în prezent aproape 150.000 de urmăritori.

Ce îl face pe un artist să ia atitudine, fie și virtual, vizavi de multiple teme de actualitate, locală ori națională, cum i-a modelat celebritatea vehemența tonului sau chiar limbajul, pe Facebook, dar și în trafic, ce i-a fost cel mai greu în pandemie – în care a și trecut prin boală – despre toate acestea și nu numai am vorbit cu Bogdan Bob Rădulescu, la Forum EBS, ediție difuzată în format Zoom și pe pagina de Facebook a EBS Radio.

Dincolo de postările cu tentă civică, uneori cu un ton critic sau de revoltă  – actorul a cochetat în trecut atât cu activismul civic, cât și cu politica, a fost pentru o vreme vicepreședinte al USR Cluj – Bob nu uită să coloreze pagina de Facebook și cu postări amuzante – precum cea în care a fost “fermecat” de apariția unei tinere ruptă din soare, ca în final să obțină un zâmbet din partea… mamei. Cât de importantă rămâne seninătatea și fruntea descrețită, în pandemie?. „E crucială”, a spus el, mărturisind că sunt oameni care îi mulțumesc, atât lui, cât și colegilor de la Epic Show, că le fac această perioadă mai ușoară.

„Nu te plătește cineva să zici adevărul”

Așadar, de ce consideră necesar un artist să ia atitudine și pe Facebook?

„Dacă nu postezi mult, postești, dacă nu postești, postezi, în social media. De ce fac asta? Pentru că așa simt că e corect față de mine. De noroc, am urmăritori destul de deștepți, rar am câte un hater care vine direct cu gura mare, mă înjură ca la ușa cortului și mă întreabă cine m-a plătit?’, ‘cine te-a pus să zici aia?’. Și asta este întrebarea la care nu am răspuns, pentru că e mai evident decât orice, ‘domnule, nu te plătește nimeni să zici adevărul’, nu mă plătește nimeni să stau drept, să am valorile la care țin și integritatea pentru care trăiesc și muncesc și dacă văd că în jurul meu nu e corect ce se întâmplă, atunci e musai să o zic. Pentru mine e cea mai bună descărcare”, a spus Bob Rădulescu, mărturisind că s-a consultat pe tema „decantării” emoțiilor negative inclusiv cu psihologi.

“Nu-s bun de nimic uneori o oră, stau să îmi treacă și tot mă ‘apasă’ și îmi dau seama că trebuie să ‘scot’ problema din mine. Sunt conștient că nu mai sunt vremurile când am intrat pe Facebook și postam pentru colegii de clasă și vedeau 6-8-10 oameni. Sunt conștient că o postare pe care o fac e văzută de aproximativ 150.000 de oameni, ca să mă iau după numărul de follow-eri, plus share-urile de la alte persoane sau pagini de media care o preiau”, a spus el.

Două dintre postările recente ale actorului sunt edificatoare pentru cele de mai sus. Prima, în care l-a rugat pe primarul Emil Boc „să tacă”, în condițiile în care discursul administrației oscilează între  “se va face” și “nu știam că se va face” și a cerut o ancorare mai mare în prezent. Cea de diverse lucruri pe care le-a considerat contradictorii cu privire la pandemie.

Ascultați mai jos declarațiile complete ale lui Bob Rădulescu, despre cum i-a modelat celebritatea limbajul online, disputele cu cei care îl citesc pe Facebook și cât de diversă politic e bula de urmăritori ai actorului.

 

Mâna întinsă, mai eficientă decât pumnii strânși

Actor de mulți ani pe scena independentă și în emisiunea Epic Show, activ la proteste și „tăios” în discurs, deja de mulți ani pe Facebook, Bogdan a ajuns la o notorietate imensă odată cu prezența în clipurile lui Mircea Bravo, unde a dat viață personajului Haurențiu. Ba chiar personajul a devenit și autonom, cu propria pagină de Facebook și clipuri independente de aparițiile din filmările cu Bravo.

Bob Rădulescu a mărturisit că de la magazinul de pâine unde merge regulat, până la spălătorie, este recunoscut de diverși trecători, în special drept Haurențiu. Faptul că oamenii sunt mai sensibili la comportamentul unei figuri publice l-a făcut mai responsabil la reacțiile pe care le are în trafic, când nu o dată are impulsul de a-i admonesta de la obraz pe unii conducători auto.

„Înainte să izbucnesc, să zic ceva, mă abțin pentru că dacă vede cineva aș vrea să fie un exemplu de civilizație pe care eu îl dau. Vorba lui Gandhi, ‘hai să fim noi schimbarea pe care noi o vrem în lume’. Să zică lumea dacă l-a văzut pe Haurențiu în trafic că a fost un gentleman, a dat prioritate, a încetinit când a trecut pe lângă un grup de copii, a mers cu 5 km la oră, a zâmbit și a dat prioritate. Și atunci, pentru ca ceilalți să zică ‘ce mișto exemplu’, eu îl dau. Am avut situații când am vrut să dau jos geamul și să îi zic cuiva că este un nesimțit și în clipa în care mi-am luat aer, l-am văzut pe om schimbat la față: ‘a, salut, tu ești, ioi, scuză-mă, am intrat ca un bou, iartă-mă’. Și exact așa am zis, ‘mă, ai intrat ca un…, dar ai grijă’, el ‘scuze, scuze, îmi pare rău’. Și îmi dau seama că dacă intri la orice discuție cu mâna întinsă, nu cu pumnul strâns, imediat schimbă traiectoria discuției”, a explicat artistul.

Ascultați declarațiile pe această temă, mai jos:

„Psihologii sunt și ei în linia 1”

La Forum EBS actorul, devenit și un soi de influencer prin prisma prizei sale la public, a vorbit și despre cum l-a afectat pandemia. El a postat, de altfel, la începutul pandemiei, un clip în care își manifesta disperarea vizavi de provocările aduse de starea de urgență și școala online a propriului copil. Recent, a revenit recent cu o postare în care s-a declarat contrariat vizavi de noile măsuri de restricții și întreaga gestionare a pandemiei în România.

Pe de altă parte, el a mai spus că are mai mulți amici psihologi care în această perioadă au agendele pline, pentru a consulta oameni afectați emoționat de contextul pandemic. „Psihologii sunt clar și ei în linia 1”, a concluzionat el.

Ascultați mai jos întregul dialog cu Bogdan Bob Rădulescu, din cea mai recentă emisiune Forum EBS:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta si aici: