Privit inițial ca o etapă intermediară, învățământul online a devenit o constantă care tinde să se prelungească tot mai mult. Asta aduce provocări pentru elevi, îngrijorări pentru părinți, dar este și o piatră de încercare pentru profesori.
Despre învățământul online, dar mai ales despre cât de bine funcționează acesta și cum sunt afectați copiii, a vorbit Ovidiu Cornea la emisiunea Forum EBS, în care i-a avut invitați pe Oana Surdu, părinte din Cluj, inițiatoarea unei petiții pentru redeschiderea grădinițelor și a școlilor primare fără cazuri de Covid-19, Claudiu Gaiu, părinte, Raluca Pantazi, jurnalist specializat în educație, Călin Găbudean, informatician, membru în consiliile de Aadministrație la liceele de Informatică și „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca, dar și consilier local, și Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
La Cluj-Napoca a fost luată decizia de prelungire a secenariului roșu în cele peste 150 de școli și grădinițe pentru încă 14 zile. În județ sunt peste 420 de școli și grădinițe, iar aproape 260 sunt în scenariul 3 de funcționare. Mai mult, de luni, toate unitățile de învățământ din țară, deci implicit din județ ar putea terece la învățământul online.
Tot mai multe voci susțin trimiterea copiilor la școală pentru că atât cei mici, cât și elevii din clasele terminale, cel puțin, au nevoie de învățământul față în față, având în vedere că învățarea de la distanță pune dificultăți.
Asta în condițiițe în care în România, trecerea la învățământul online a fost una din primele măsuri luate încă de la începutul pandemiei. Dar numeroase altă țări au direcționat și continuă să direcționeze restricțiile prioritar spre alte domenii, iar copiii merg la școală.
Raluca Pantazi, jurnalist la Edupedu.ro, ne spune ce arată studiile cu privire la înlocuirea învățământului clasic cu cel online și cum ar trebui să se raporteze România la exemplul altor state:
Inspectoratul Școlar trebuie să respecte deciziile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de aceea majoritatea elevilor învață online. Există discuții privind revenirea în clase a celor din învățământul primar și al celor din anii terminali, dar totul depinde de evoluția epidemiei, spune Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj:
Ascultați întreaga emisiune Forum EBS, de joi, 5 noiembrie, mai jos: