AUDIO | Forum EBS. Paul Oargă, rezidentul ATI care „traduce” medicina pentru publicul larg

Medicul Paul Oargă, rezident în anul 1 la ATI, a fost invitatul emisiunii Forum EBS. Tânărul lucrează acum pe secții ATI și pre-ATI din spitalele clujene, unde este cea mai mare nevoie de astfel de specialiști.

 

Paramedic la SMURD din vremea studenției la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 2019, Paul a decis să își continue rezidențiatul în țară, deși stagiile de 8 luni într-un spital din Marsilia puteau fi o „ancoră” pentru un rezidențiat în Franța, sau chiar în Elveția.

„Primul și primul lucru a fost intuiția, așa am simțit, că aș vrea să rămân aici. Următorul motiv au fost prietenii și familia, și ei au contribuit la decizia asta de a nu pleca, din start, din țară și de a începe să văd cum e să fii medic în România. Din facultate tot auzim, că e problema aia, că e problema cealaltă și chiar am vrut să văd cum e să fii medic, cum te simți ca medic în România. Văd atâtea cazuri de medici verticali, articulați, cu care poți să te întâlnești, să colaborezi și sunt de părere că dacă suntem mulți, cu cât suntem mai mulți medici de genul ăsta, chiar putem să producem o schimbare în bine. Eu chiar cred asta”, a spus Paul Oargă, la Forum EBS. El a mărturisit că nu își va refuza șansa ca o parte a formării ca rezident să o facă și în străinătate, dar că se simte bine, cel puțin prin prisma experienței de până acum, profesând în România.

Medicina pentru toți

Paul Oargă și-a creat în urmă cu câteva luni canalul de Youtube, Dr Paul Oarga, unde popularizează medicina pentru publicul larg. Medicul vorbește și arată, fără inhibiții, cum se desfășoară, spre exemplu, anestezia și intubarea unui pacient, care sunt procedurile efectuate într-o ambulanță ori cum pot fi afectați plămânii unei persoane infectate cu Covid.

Unele clipuri sunt de responsabilizare socială, precum filmulețul în care reclamă faptul că în timp ce școlile au trecut în online, s-au închis restaurantele în interior și masca a devenit obligatorie, în sălile de fitness, în unele cel puțin, nu se respectă măsura de purtare a măștii și de distanțare.

El a demonstrat, de altfel, efectuând mai multe exerciții fizice, de încărcătură mare – nu recomandă aceeași intensitate privitorilor – că purtarea măștii în timpul exercițiilor fizice nu modifică parametri precum dioxidul de carbon – care indică ventilația plămânilor – și saturația în oxigen din sânge.

Pulsoximetrul, indicator util în Covid

De altfel, medicul rezident în ATI a ținut să facă o recomandare publicul larg, anume procurarea unui pulsoximetru, al cărui cost poate începe de la 50 și ajunge la 100 de lei și cu care fiecare își poate monitoriza saturația de oxigen din sânge. Asta în contextul în care există riscul ca un pacient Covid să ajungă la spital sau să solicite ambulanța când starea lui de sănătate s-a agravat deja, considerabil.

„În momentul în care saturația scade mai jos de 94, 95, să zicem 93, atunci ar fi un moment bun să suni la Ambulanță și să fii preluat. Poate fi un prim semnal de alarmă. Boala asta poate debuta cu simptome medii sau poate să fie un switch spre o simptomatologie mai severă și poți să o documentezi cu ajutorul pulsoximetrului”, a spus el.

Citirea este exactă atât timp cât nu e perturbată de mișcarea mâinii, ori de faptul că persoana are ojă sau unghii false – măsurătoarea se face prin introducerea degetului în aparat – ori de faptul că mâna a fost expusă la frig.

Paul Oargă a mai vorbit în dialogul cu Ovidiu Cornea, de la Forum EBS, despre cele mai mari dificultăți pentru medicii care tratează pacienți cu Covid-19, cel mai apăsător moment pentru el în această perioadă, din spital, despre motivele pentru care și-a înființat canalul de Youtube cu informații medicale – de altfel a lansat și un alt proiect, unde este lector, Academiadeprimajutor.ro și le-a oferit totodată un sfat tinerilor studenți la Medicină.

Ascultați întrega emisiune de joi, 3 decembrie, care a fost difuaztă și live pe Faceebook, prin platforma Zoom, mai jos:

 

 

Ne poți asculta și aici: