AUDIO | Forum EBS. Președintele Asociației Presei Cluj: „Orașul are jurnaliști foarte buni, care pot face diferența și în presa națională!”

Rolul presei în era social media, ce înseamnă jurnalism de calitate și cum poate deveni acesta atrăgător pentru public, dar și pentru investitori, sunt câteva întrebări care au găsit răspuns la emisiunea Forum EBS.

 

Am lansat discuția în condițiile în care vineri, 27 noiembrie, a fost programată cea de-a cincea ediție a Galei Presei Clujene, eveniment organizat de Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC), care premiază cele mai bune materiale realizate de jurnaliști din Cluj, fie că lucrează pentru instituții media locale sau naționale.

Invitați au fost jurnaliștii Codruța Simina, de la publicația PressOne, Ștefan Mako, coordonator Inclusiv.ro (ex Casa Jurnalistului, Rise Project) – proiect care a strâns de la lansare 100.000 de euro prin crowdfunding,  Petrișor Obae, de la Paginademedia.ro și Remus Florescu, redactor-sef adjunct la Adevărul, peședintele APPC. Discuția a fost transmisă live și pe platforma Zoom, pe Facebook.

Codruța Simina a vorbit despre importanța alegerii subiectelor în funcție de ceea ce consideră jurnalistul că merită spus și publicat și nu pornind de la așteptările publicului, care poate cădea uneori inclusiv în capcana știrilor false.

Petrișor Obae a îndemnat publicul să aleagă jurnalismul de calitate, în detrimentul articolelor care mizează pe click-bate și mai ales a materialelor publicitare, inclusiv electorale, mascate, în timp ce Ștefan Mako a arătat că un produs jurnalistic de calitate vine din profunzimea tratării subiectului.

Președintele APPC, Remus Florescu, a arătat la rândul său că presa locală din întrega lume se confruntă cu mari dificultăți, fiind mai vulnerabilă la presiunile politice sau financiare. El a subliniat că în cei 15 ani pe care îi împlinește APPC de la înființare, presa clujeană a trecut dintr-o criză în alta și riscă să își piardă din rolul de intermediar între puterea politică și publicul larg.

„Având în vedere aceste circumstanțe deosebite, această criză continuă în care s-a aflat presa, dacă ne uităm la materialele care vor fi premiate în cadrul Galei Prese Clujene, vedem că sunt jurnaliști foarte buni în Cluj, care pot face oricând diferența în presa națională”, a subliniat Remus Florescu.

Ascultați emisiunea Forum EBS  mai jos:

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: