AUDIO | Forum EBS. Presiune pe secțiile ATI și pe UPU, la Cluj. Medic: „Cazuri ca acum nu au fost în starea de urgență!”

Modul în care sunt tratați pacienții care necesită servicii de terapie intensivă, inclusiv intubare, a fost tema emisiunii Forum EBS, difuzată joi, 19 noiembrie. Asta în contextul în care numărul de cazuri este în continuare unul crescut la Cluj-Napoca, dar și în județ, unde în interval de 24 de ore sunt confirmați între 500 și peste 700 de noi bolnavi de Covid-19.

Invitații emisiunii Forum EBS de joi au fost dr. Violeta Briciu, medic infecționist, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, care tratează cei mai mulți pacienți cu Covid-19 la Cluj, dr. Adela Golea, medic de urgență, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, prefectul județului, Mircea Abrudean și jurnalistul clujean Cătălin Suciu, de la Actual de Cluj și G4Media.

Asistență în ambulanță

Creșterea numărului de cazuri de Covid-19 pune presiune pe sistemul medical. La Unitatea de Primiri Urgenețe de la Spitalul Județen, de exemplu, joi, multe locuri erau ocupate de pacienți care au avut nevoie să fie intubați. De exemplu ieri, 11 pacienți cu Covid-19 se aflau în „secția de critici” din cadrul unității, care dispune de un total de 27 de tărgi pentru îngrijire medicală, iar alți 8 se aflau sub monitorizare.

Numărul pacienților care acuză insuficiență respiratorie, unii dintre ei confirmați cu Covid-19 anterior, ori după ce se  prezintă la UPU, a crescut simțitor în ultima perioadă, astfel că unii primesc asistență chiar și în ambulanță ori sunt intubați în Unitatea de Primiri Urgențe, până se găsește un loc liber într-o unitate medicală dedicată Covid.

Ambulanțe în așteptare la UPU

Situația a fost semnalată în cadrul emisiunii de jurnalistul Cătălin Suciu și a fost confirmată de medicul Adela Golea, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență, în subordinea căruia se află UPU.

„În fața UPU-ului au fost momente când au așteptat aceste ambulanțe. Referitor la ce este pe ecranul dispeceratelor, sunt momente în care acel ecran este înroșit. Am încercat să facem cât mai mult linkul între partea de prespital, mă refer la ambulanțe, și partea de spital, inclusiv răspunzând cineva din UPU la solicitările dânșilor și la întrebările de genul ce să facă cu pacienții până ajung”, a spus medicul.

Directorul medical al SCJU a explicat că îngrijirea pacienților care sunt nevoiți să rămână mai mult timp în ambulanță este asigurată în cazuri stringente inclusiv de la distanță, de medicii din UPU, care se pot conecta la sistemele de monitorizare din autovehicule.

„Forme de prezentare mai severe”

Evoluția pandemiei pune în dificulate asistarea și a altor pacienți care necesită îngrijire de urgență, iar trierea acestora devine problematică, a spus dr. Adela Golea.

„Formele care sunt acum și situațiile cu care ne lovim acum nu au fost în perioada stării de urgență și în primăvară. Sunt mult mai mulți pacienți, iar formele de prezentare sunt mult mai severe. Unii pacienți vin, vorbesc cu noi, dar insuficiența respiratorie este atât de severă încât noi decidem că acel pacient va trebui intubat pentru a nu se agrava hipoxia. Dacă crește numărul de cazuri cu formă medie și severă, vor fi tot mai mulți pacienți de terapie intensivă. Să știți că aceste paturi ne trebuie și pentru pacienți non-Covid, sau care nu mai sunt infecțioși, dar care au și ei afecțiuni asociate și trebuie tratați și dânșii”, a spus Adela Golea.

Ascultați un fragment din discuția purtată cu medicul Adela Golea în cadrul emisiunii Forum EBS, mai jos:

 

Situația de la UPU a fost confirmată și de prefectul Mircea Abrudean, care a precizat că de săptămâna viitoare capacitatea de terapie intensivă va crește de la 69 de locuri, câte sunt în prezent în toate spitalele care preiau pacienți cu această boală, la peste 100:

 

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj a tratat până acum peste 5.300 de pacienți Covid-19, atât din județul nostru, cât și din alte județe din țară. Chiar dacă peste 98% dintre pacienți s-au vindecat, 270 dintre cei spitalizați au necesitat tratament la ATI, iar 90 au fost intubați. Și cum evoluția severă a bolii poate fi favorizată de existența altor afecțiuni, respectarea regulilor de prevenție este foarte importantă pentru fiecare, atrage atenția directorul medical al spitalului, dr. Violeta Briciu:

 

Când ajunge un pacient în ATI, ce tratamente primesc atât aici, dar și în saloanele obișnuite, cum evaluează medicii situația din prezent, dar și oportunitatea carantinării municipiului Cluj-Napoca, unde  rata cumulată a infectărilor era ieri, joi, de peste 9 la mia de locuitori, au fost alte teme abordate în cadrul emisiunii Forum EBS, moderată de Ovidiu Cornea, pe care o puteți asculta aici:

 

Ne poți asculta și aici: