AUDIO | Forum EBS. Provocările pandemiei, prin ochii medicilor. Doctor: „Am fost și psihologi și psihiatri și medici de alte specialități!”

Managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, medicul neurolog Sanda Patrichi și președintele asociației Medicilor de Familie Cluj, doctorul Emiliana Costiug, au fost invitații emisiunii Forum EBS de joi, 17 decembrie, realizată de Ovidiu Cornea.

Cum s-au adaptat spitalele și serviciile medicale în pandemie, efectele crizei sanitare asupra pacienților, dar și cele mai grele momente cu care s-au confruntat cei doi specialiști până acum au fost subiectele abordate în cadrul emisiunii.

„Presiune și responsabilitatea sunt foarte mari!”

Spitalul de Recuperare din Cluj este unitate-suport Covid și a lucrat cu astfel de pacienți și la debutul pandemiei.

„Profilul pacienților spitalizați s-a schimbat extrem de mult față de perioada inițială. Pacienții cu forme ușoare, să nu mai vorbim de cei asimptomatici, nu mai sunt spitalizați. Pacienții care ajung în spitale sunt cel puțin cazuri medii și Spitalul de Recuperare, ca spital suport în momentele acestea și în ultimele luni, preia pacienți de multe ori din prima zi de internare. Deci s-a schimbat ponderea spre gravitatea crescută a cazurilor care se internează, s-a schimbat ponderea în ceea ce privește actul medical, adică pacienții sunt preluați din primele momente mulți dintre ei, ceilalți din prima perioadă a spitalizării și toată evoluția patologiei de multe ori se întâmplă în interiorul spitalului nostru, sub gestionarea și monitorizarea medicilor noștri. Și gravitatea cazurilor din secția de ATI este mult mai mare… au comorbidități, au diferite alte afecțiuni care necesită îngrijire. Deci presiunea și responsabilitatea sunt foarte mari”, a spus medicul Sanda Patrichi.

Dr. Sanda Patrichi. Foto: EBS Radio

 

„Am avut și 60 de pacienți în monitorizare!”

Și medicii de familie au intrat în lupta cu Covid-19, iar din 27 octombrie monitorizează bolnavii care sunt izolați la domiciliu.

„Este o monitorizare prin teleconsultație la distanță. Este destul de greu să monitorizezi un număr foarte mare de oameni. Noi, pe lângă activitatea de cabinet în care am rămas cu bolnavii cronici, cu toate patologiile, care presupune asigurarea tratamentului cronic și monitorizarea acestor bolnavi, pe lângă asistența copiilor, a gravidelor, pe lângă bolile celelalte acute, nu neapărat Covid, am preluat și această sarcină de monitorizare a pacienților confirmați… A fost un val foarte mare în luna noiembrie. Au fost perioade în care am avut și 60 de pacienți în monitorizare. Vă dați seama, doar 10 minute să stai de vorbă cu un pacient și să încerci să îi faci o anamneză corectă și o monitorizare corectă ar fi însemnat 10 ore pe zi în plus față de activitatea de la cabinet. Dar oricum, noi, de la începutul declarării stării de urgență și de pandemie, practic noi am consiliat tot timpul pacienții. Poate nu suntem în prima linie acum, dar suntem la baza unui sistem medical, în proximitatea pacientului, avem o altă relație, de continuitate cu pacientul și atunci normal că primul profesionist din sistem care era apelat era medicul de familie”, a spus și dr. Emiliana Costiug.

Dr. Emiliana Costiug. Foto: Facebook

Într-ajutorare între spitale

Personalul medical se confruntă și cu probleme logistice, dar la Cluj, de exemplu, acesta a făcut front comun și există o bună comunicare între spitale.

„Cel mai dificil moment a fost cel în care aveam un pacient, nu cu foarte mult timp în urmă, a cărui condiție de sănătate s-a agravat progresiv, care a depășit capacitatea de a răspunde la oxigenul de pe rampele uzuale de fluide medicinale și în care capacitatea noastră de a asigura accesul la ventilatoare a fost depășită. Noi avem o foarte bună colaborare între noi, spitalele din Cluj și în secunda imediat următoare au sărit în ajutorul nostru, de această dată Spitalul de Infecțioase și ne-a ajutat cu ventilatoare ca să facem față. Da, este un mare moment de tensiune când vezi că locurile în Terapiile Intensive sunt ocupate de pacienți care au nevoie de ajutor, te îndrepți spre agravarea unui caz și trebuie să găsești o soluție, să rezolvi problema atunci și nu mâine și nu poimâine și nu în alt mod. Aceste situații se întâmplă, se confruntă o lume întreagă cu aceste situații, noi am avut șansa de a avea o bună comunicare și un bun ajutor pe care l-am primit la momentul potrivit și am putut salva pacienții”, a mai spus dr. Sanda Patrichi.

„Am fost și psihologi și pediatri, pe lângă medici de familie!”

Și munca medicilor de familie s-a schimbat și acum, mai mult ca oricând, aceștia se ocupă și de alte probleme, nu doar de cele strict medicale:

„Marea teamă a bolnavilor cronici a fost că vor rămâne fără tratament, fără monitorizare. Și sigur că au fost consiliați și ne-am ocupat cu mai multă grijă de această categorie de pacienți. La începutul pandemiei și la instalarea stării de urgență ne-am mobilizat prin Colegiului Medicilor și al asociațiilor profesionale și pentru a dota cabinetele cu materiale de protecție și dezinfectant. La perioada aceea nu reușeam să găsim soluții din bugetele proprii ale cabinetelor, dar cu o solidaritate cum nu am mai văzut până acum și pe care am observat-o și în comunitate pentru pacienții vârstnici, am colaborat cu fundații, cu ONG-uri, cu voluntari, ne-am mobilizat ca să ajungă tratamentul la domiciliu. Am ținut legătura telefonic cu majoritatea, pentru că tehnica nu este tocmai apanajul bolnavilor noștri cronici, mai ales cei vârstnici și eu zic că am ținut sub control patologia și am reușit să le dăm încredere ca va fi bine și că sunt monitorizați corect și vor avea tratament. Ca să nu mai vorbesc despre cealaltă categorie de pacienți – cei care munceau și cărora le era teamă să meargă la locul de muncă de teama infecției, de teama transmiterii virusului și voiau concediu medical. A fost o perioadă în care am fost și psihologi și psihiatri și medici specialiști de alte specializări decât medicina de familie”, a spus dr. Emiliana Costiug.

Întreaga emisiune Forum EBS, care a fost difuzată joi, 17 decembrie, o puteți asculta aici:

 

Sursa foto principală: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: