AUDIO | Forum EBS. Provocările și dificultățile din procesul de vaccinare

Președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, doctorul Emiliana Costiug, subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, și profesorul Răzvan Cherecheș, specialist în politici de sănătate la Universitatea Babeș Bolyai, au fost invitații emisiunii Forum EBS de joi, 17 decembrie, moderată de Ovidiu Cornea.

(Foto: Spitalul de Urgență Cluj)

 

Medicii de familie clujeni semnalează problemele de funcționare a platformei prin care se fac înscrierile pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Președintele asociației Medicilor de Familie Cluj, doctorul Emiliana Costiug, a declarat în emisiunea Forum EBS că, de fapt, platforma pune bariere în accesarea sistemului de programare a medicilor la vaccinare.

„Platforma practic pune multe bariere, este foarte greoaie și nu sunt puse la punct listele de la nivelul centrelor de vaccinare cu platforma informatică. Se pare că platforma unică nu este, de fapt, unică.  Am avut surpriza ca unii colegi de-ai noștri să se programeze la centrele de vaccinare și să nu poată fi vaccinați din cauză că centrele de vaccinare nu văd persoanele care sunt programate la vaccin”, spune Emiliana Costiug:

 

Dacă există astfel de probleme pentru medici, este de așteptat, spune Emiliana Costiug, ca situația să fie cu atât mai gravă când va începe vaccinarea populației generale.

Subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a admis la EBS Radio că au existat probleme de funcționare a platformei, dar acestea au fost vizibile mai ales la începutul campaniei, până la finalizarea imunizării personalului din centrele de vaccinare. În prezent (din 7 ianuarie), acestea ar trebui să se fi rezolvat:

 

În opinia profesorului Răzvan Cherecheș, specialist în politici de sănătate la Universitatea Babeș Bolyai, invitat la rândul său al Forumului EBS, problemele apărute în procesul de vaccinare sunt oarecum firești în condițiile în care acesta nu are precedent în România sau în lume:

 

Invitații Forumului EBS au discutat despre felul în care se desfășoară practic procesul vaccinării, de la transportul vaccinului până la programările din centrele rezidențiale, dar și despre disponibilitatea populației de a se vaccina. Medicul Emiliana Costiug a recomandat populației să asculte părerile specialiștilor și să ia în considerare în mod extrem de serios vaccinarea și a spus că potrivit reacțiilor primite de la pacienți, în calitate de medic de familie, numărul persoanelor ca doresc să se vaccineze nu este unul limitat. Puteți asculta aici întreaga discuție moderată de Ovidiu Cornea, în cadrul Forumului EBS:

 

Ne poți asculta și aici: