Eficacitatea AstraZeneca, noul vaccin cu care se vor face imunizări și în România, începând de luni, a fost tema emisiunii Forum EBS, de joi, 11 februarie.
Despre acest vaccin și campania de imunizare, a vorbit Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai.
„După ce s-a administrat prima doză, dacă trec aproximativ 90 de zile, vaccinul are o eficiență de 76%. La 12 săptămâni se dă însă a 2-a doză, iar eficacitatea crește la 82,4%. Asta înseamnă că din 5 persoane care sunt vaccinate, în cazul uneia este probabilitatea să dezvolte simptome. Eficacitatea este un pic mai mică decât la vaccinurile Pfizer și Moderna, dar, încă un număr care este important, 100% din cei care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca nu au făcut simptome severe sau au avut nevoie de spitalizare. Deci din punctul acesta de vedere și vaccinul AstraZeneca dă o protecție corespunzătoare”, a spus în cadrul emisiunii Forum EBS, realizate de Ovidiu Cornea, profesorul Răzvan Cherecheș, șef al Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice și Administrative din UBB.
Discuții la nivel internațional
Utilizarea vaccinului AstraZeneca a stârnit diverse discuții, în special din cauza eficacității, care în decembrie 2020 se situa la doar 70%, mult inferioară față de vaccinul Pfizer, cu eficiență de 95% și Moderna, cu eficiență apropiată. Cele mai recente dezbateri vizează eficiența scăzută pe care vaccinul AstraZeneca l-ar avea contra variantei sud-africane a infecției cu noul coronavirus.
Eficacitatea vaccinului produs de compania suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford a crescut ulterior, odată cu creșterea intervalului pentru rapel la 12 săptămâni, inițiativă luată inițial din motive pragmatice de Marea Britanie, care a dorit vaccinarea a cât mai multor persoane, potrivit lui Răzvan Cherecheș.
În comparație, la vaccinurile Pfizer rapelul se face la 21 de zile, iar la Moderna la 28 de zile.
„Ce se știe în momentul ăsta este că pentru vaccinurile Pfizer și Moderna imunitatea este instalată la o săptămână, în cazul vaccinului AstraZeneca imunitataea este instalată la 3-4 săptămâni după rapel dacă e dat la 8 săptămâni, ca în cazul României, sau la o săptămână dacă e la 12 săptămâni, deci durează un pic mai mult instalarea imunității în cazul Romîniei, dacă dăm la 8 săptămâni”, a spus Cherecheș.
Decizia efectuării rapelului la 8 săptămâni s-a luat pentru a scădea riscul neprezentării la rapel, dar și de a reduce riscul infectării între doza 1 și doza 2, potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, colonelul medic Valeriu Gheorghiță, în contextual în care potrivit acestuia, între 8 și 12 săptămâni eficiența nu crește spectaculos.
„La vaccinul de la AstraZeneca, cu cât rapelul a fost administrat mai târziu, cu atât eficacitatea a fost mai mare. Dar datele arată eficacitatea semnificativ mai mare la 8 săptămâni față de 4 săptămâni”, a spus Valeriu Gheorghiță, citat de presa centrală.
„82% e o eficiență incredibilă”
Toate cele 3 vaccinuri, inclusiv AstraZeneca, care sunt sau vor fi folosite în România, au o eficacitate incredibilă, în condițiile în care vaccinul anti-gripal din 2019-2020 a avut o eficacitate de 45%, a spus Răzvan Cherecheș.
Faptul că Pfizer, în parteneriat cu BioNTech au reușit să ducă eficiența unui vaccin la 95% este un moment istoric și nu este cazul să diminueze o eficiență de peste 80%, a mai spus Răzvan Cherecheș.
„95% e absolut stelar. În momentul în care s-au publicat rezultatele, în epidemiologia sănătății publice au fost nenumărați oameni extrem de șocați, noi nu am mai avut în istoria umanității un vaccin atât de eficient. Dacă ar fi intrat primii pe piață vaccinul AstraZencea, ar fi fost primii să publice, cu 82.4 % am fi fost la fel de ‘dați pe spate’, pentru că numărul e incredibil de mare, 95% e o eficacitate incredibilă, pentru că e o tehnologie nouă, practic e un pas înainte în medicină, dar toate, AstraZeneca și Pfizer-ul și Moderna sunt vaccinuri eficiente”, a spus Cherecheș.
Pe parcursul emisiunii, au oferit reacții pe tema abordată și medicul de familie Emiliana Costiug, președintele asociației de profil, filiala Cluj și subprefectul Irina Munteanu, care a vorbit despre stadiul programărilor pentru vaccinarea cu AstraZeneca, începute miercuri după-amiază.
Programări epuizate aproape peste tot în județ, până în 6 martie
Am adus în discuție eficacitatea vaccinului AstraZeneca întrucât de luni, 15 februarie, în România vor funcționa efectiv 180 de noi centre de vaccinare, dintre care 10 în județul Cluj, iar în toate acestea imunizările se vor face, cel puțin în primă fază, exclusiv cu vaccinul AstraZeneca.
Dintre cele 10 noi fluxuri de vaccinare din județ, 6 vor fi în Cluj-Napoca, iar programările s-au făcut pentru intervalul 15 februarie – 6 martie.
„A fost foarte mare dorința de vaccinare și de planificare pe platformă. Se vor debloca și în zilele următoare, din informațiile pe care le-am primit de la colegii de la STS, aceste fluxuri vor merge undeva până la 45 de zile cu siguranță pe AstraZeneca. În funcție de dozele Pfizer care intră în țară, se vor deschide și celelalte centre. Fluxuri vechi, care în prezent au programări și sunt blocate până în 31 martie. În prezent se face rapelul cu Pfizer, doza 1 cu Moderna, iar de luni, în cele 10 noi fluxuri, doza 1 cu AstraZeneca”, a spus pentru Forum EBS subprefectul Irina Munteanu.
O soluție vaccinală, o șansă în plus de ieșire din pandemie
Medicul de familie Emiliana Costiug a spus că a programat numeroși pacienți pentru vaccinarea cu AstraZeneca.
„Sigur că pacienții citesc anumite știri și poate au o atitudine de reținere, dar nu foarte mulți. Eu le-am explicat pacienților pe care i-am înregistrat și i-am programat pentru vaccin, este o soluție binevenită, tot asta am căutat să avem, un vaccin cu care noi suntem obișnuiți (referitor la tehnica de realizare a vaccinului, n.red.) ca oameni, nu ceva nou. Ei acum avem la dispoziție acest vaccin, problema este că pentru acest vaccin studiile sunt încă în derulare, au fost finalizate pentru persoanele până la 65 de ani, din câte știu, la noi este recomandat bolnavilor cronici cu vârsta de până în 55 de ani, tocmai pentru a asigura această eficiență. Este un vaccin sigur și este un vaccin eficient, adresat bolnavilor cronici cu vârsta între 18-55 de ani. La ora actuală, orice soluție vaccinală, preventivă e bine să apelăm la ea, pentru a ieși cât mai repede de această pandemie”, a spus Emiliana Costiug.
Despre eficiența vaccinurilor cu privire la alte tulpini de SARS-CoV-2 și principalele provocări ale pandemiei în perioada următoare, puteți afla din emisiunea Forum EBS: