AUDIO | Forum EBS | Teodor Lazăr, preot în Cluj: „Anul trecut a fost fără precedent, nevoile spirituale se reactivează puternic!”

Asistență spirituală pe secție de Covid, înmormântare filmată live pentru ruda autoizolată la domiciliu și încercări dibace de a continua serviciile religioase în condițiile restricțiilor drastice impuse de autorități în pandemie, în special în starea de urgență. Așa poate fi rezumată confluența dintre contextul pandemic și spiritul sărbătorilor, prin ochii preotului Teodor Lazăr, de la catedrala greco-catolică Schimbarea la Față din centrul Clujului. 

Preotul Teodor Lazăr. FOTO / O.C.
Preotul Teodor Lazăr. FOTO / O.C.

Cum a afectat pandemia spiritul sărbătorilor și preocupările spirituale ale oamenilor a fost tema lansată în discuție la ediția de joi seară a emisiunii Forum EBS, cu câteva zile înainte de Paști, suprapuse pentru al doilea an consecutiv cu pandemia.

„Deversare de ‘fricoză’ și ‘panicoză’ „

Dacă „anul trecut a fost ceva fără precedent, cred că nici în războaie nu s-a procedat de această manieră”, treptat lucrurile au revenit aproape de situația normală, mai ales că mulți credincioși au trecut deja prin boală, a spus Teodor Lazăr, la Forum EBS. El s-a arătat intrigat de faptul că valurile de infectări s-au suprapus în preajma marilor sărbători creștine.

„Au atins sever corpul de compoziție al parohiilor, al comunităților creștine, oamenii au fost atinși de aceste lucruri, însă încet-încet se lămuresc, nevoile lor spirituale se reactivează puternic. Dacă anul trecut oamenii nu prea au avut acces la servicii, mai ales la slujbe, nu e vorba de un act de teatru liturgic aici ci de împlinirea unei nevoi spirituale profunde. Așa cum simți nevoia să faci un duș simți nevoie să îți cureți și inima și sufletul de câte răutăți și impurități nu se așază într-un interval dat. Acum revin în forță oamenii, s-au lămurit, unii au trecut prin boală și au văzut ce e și ce nu e în ea, ce e în plus și ce nu e, s-au lămurit și și-au redescoperit nevoia acută de a se înzdrăveni sufletește”, a spus preotul.

El a ținut să sublinieze însă că numeroase persoane au știut să își prioritizeze nevoile spirituale chiar și în pandemie și a oferit în acest sens exemplul unei familii de medici care i-a solicitat asistența, pe secție de Covid, pentru tatăl unuia dintre soți. Așa a ajuns Teodor Lazăr, cu patru halate de protecție, unul peste altul, la patul celui bolnav, finalul fiind unul fericit. Ascultați relatarea sa, în format AUDIO, mai jos:

 

„Fricoză” și „panicoză” sunt două „licențe” de exprimare folosite de preot pentru a arăta ce efect a avut avalanșa de informații și întreg contextul asupra unora dintre oameni. Exemplul unei înmormântări din starea de urgență, la care s-a „trezit” doar alături de gropar, care l-a informat că va transmite live momentul, pentru fiica celui decedat, care nu ieșise deloc din cază, este ilustrativ în acest sens. Puteți asculta relatarea episodului, AUDIO, mai jos:

Efect în lanț

Restricționarea strictă a participării la serviciile religioase, chiar dacă restricțiile au vizat în special petrecerilor aferente serviciilor în sine, precum nunta sau botezul, a avut ca efect amânarea de către numeroși oameni a evenimentelor în sine, în special nunți, a subliniat Teodor Lazăr. Și oamenii sunt ciudați aici pentru că au zis dacă nu putem face tămbălău, nu facem nici asta (slujba de nuntă, n.red.). Și așa foarte multe nunți programate anul trecut s-au anulat. E important un an în economia unei vieți de cuplu?”, a întrebat, retoric, clericul.

El a ținut să sublinieze că inclusiv în istoria recentă a României, infecții precum HIV sau hepatită C,  nu s-au transmis prin intermediul Bisericii, ci mai degrabă în sistemul sanitar, precar în timpul regimului comunist, din mai multe puncte de vedere:

„Pe vremea lui Ceaușescu, se făceau avioane, navete chiar, la Bacău, dar nu aveam seringi de unică folosință”, a ilustrat el. „Sunt de acord că îmbulzelile, lipsa de disciplină, care uneori s-a arătat chiar și în manifestările de cult, în orizontul estic european, vedem la moaște îmbulzeala, că în numele unei valori spirituale nu arătăm o calificare culturală ceva mai rafinată, dar totuși să știm Biserica este un element de civilizație, dintotdeauna a fost”, a punctat teologul.

Prima parte a interviului cu Teodor Lazăr, de la Forum EBS, mai jos. Acesta vorbește și despre cum găseau membrii comunității greco-catolice soluții de a merge la slujbe în timpul comunismului, când acest cult era oficial interzis:

„Adevărul și realitatea se completează!”

Teodor Lazăr a spus că în opinia sa căutările spirituale, adevărul, din perspectiva credinței și realitatea imediată, informarea cu privire la aceasta, nici nu se suprapun nici nu se contrazic, ci mai degrabă se completează. Papa Benedict (fostul papă al Romei, n.red.) spunea că își ține omiliile, într-o mână cu Biblia, iar în cealaltă cu ziarul”, a exemplificat clericul, care a adăugat însă că în special anul trecut informațiile din spațiul public au avut adeseori o singură perspectivă:

„Erau mesaje dintr-o singură direcție, a autorităților și nu era suportată în interiorul informației și o alternativă și încă se continuă; dar se revine, așa cum oamenii au revenit încet lângă Biserică, revin încet-încet în fața informației, pentru că și informația se recalibrează, sau se echilibrează mai bine zis, pentru că totul era pe panică, o abordare cu totul radicală și nu acoperită de realitate întru totul”, a spus Teodor Lazăr, familiarizat de altfel cu aparițiile în media.

„Măsurile au fost într-o anumită notă, excesive”, a mai spus preotul care a precizat că poate acest lucru s-a întâmplat și dintr-o insuficientă cunoaștere, atât a implicațiilor unor anumite acte, cât și a a specificului serviciilor religioase. „Trebuie mai multă calificare de nivel politic și administrativ”, a spus acesta.

Ascultați a doua parte a interviului cu Teodor Lazăr, în care el își exprimă opiniile vizavi de strictețea măsurilor impuse în special în starea de urgență, mai jos:

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta si aici: