AUDIO | Patinatorii clujeni cer redeschiderea patinoarului din Grigorescu: „La Turda, Alba, Brașov și Mureș se poate, la Cluj nu!”

Numeroși clujeni cer permisiunea pentru redeschiderea patinoarului de lângă hipermarketul din cartierul Grigorescu, în condițiile în care, mai ales sportivii, sunt nevoiți să facă naveta la Turda, pentru a patina.

Pe lângă patinoarul din Turda, astfel de unități funcționează și în multe alte municipii reședință de județ, precum Alba Iulia sau Târgu-Mureș. Cel mai recent a fost deschis cel din cetatea Târgu-Mureș, unde inaugurarea s-a făcut inclusiv cu momente artistice, iar pe gheață au intrat și echipe de hochei.

Petiție pentru redeschiderea patinoarului

O petiție pentru redeschiderea patinoarului din Grigorescu a fost postată pe internet, iar în mediul online numeroși clujeni, părinți și profesori ai copiilor care practică patinajul și alți pasionați de acest sport, cer reluarea activității. Pe internet au fost postate filmulețe de la patinoarul din Turda, unde părinții sau profesorii îi duc pe micuții sportivi, pentru a-i menține în formă, dar și de la alte patinoare redeschise recent. Postările sunt însoțite de comentarii în care oamenii se arată intrigați de faptul că în alte orașe a fost permisă redeschiderea acestor structuri, iar la Cluj nu.

„Domnule Boc, 10 Clujeni, astăzi 19 ‘decembrie’, și mari și mici, au rezervat o serie … la patinoar. În orășelul de provincie, Turda! Și nu a văzut orășelul Turda atâtea piruete, sărituri, pași de vals, câți în seara aceasta … ‘Patinatorii navetiști’, cei care de ani de zile ne cunoaștem între noi, copii și adulți … și părinți, de la Fiesta… Acolo unde niste Oameni Inimoși, pe care nu prea i-a ajutat primăria, autoritățile, au adus atata bucurie miilor de Clujeni, de Turdeni, de Floresteni, de Apahideni, de Klingonieni, sau de ce vreți dvs, de aiurea…prin strădania proprie!”, a scris clujeanul Emil Oprișa, practicant al patinajului, pe contul de Facebook.
În ciuda ofului exprimat de clujean vizavi de municipalitate, reprezentanții Primăriei ne-au precizat că nu au competențe în privința patinoarului din Grigorescu, fiind o structură privată

„Copiii s-au antrenat pe role, unii au plâns când au aflat că nu se deschide patinoarul!”

Pentru copiii care practică patinajul, iarna urma să aducă sesiuni de antrenamente pe patine și nu pe role, cum se întâmplă în afara anotimpului rece.

„Toată vara ne antrenăm pe niște role speciale, care imită gheata de patină, cum putem și unde putem, prin baza sportivă din Gherogheni, unde în permanență sunt persoane deranjate de prezența noastră. Copiii așteaptă cu nerăbdare iarna, pentru că nu fac role, ci rolele doar imită ceea ce noi nu avem, un patinoar acoperit, ei se antrenează toată vara așteptând gheața din iarnă. Anul acesta aflăm cu stupoare că la Turda, se poate, la Târgu-Mureș, la Alba se poate, la Brașov, la București, doar la Cluj nu se poate. Fetița mea din fericire nu a plâns, dar are colegi care au plâns la propriu, când au auzit că nu se deschide patinoarul. Și suntem nevoiți să facem naveta la Turda, de 2, 3 ori pe săptămână, când putem și cum putem. Azi și mâine vine un tătic și merge cu fetița noastră și copiii lui să se antreneze la Turda”, a spus pentru EBS Radio Carmen H., mama unei fetițe care practică patinajul și pe care o puteți asculta aici:

 

Larisa, o tânără care face și ea patinaj, este convinsă ca practicarea unui sport în aer liber îi poate ajuta pe tineri să facă față mai ușor acestei perioade.

„Pentru mine este extrem de important ca patinoarul să se deschidă, acesta este singurul cu o asemenea capacitate, cu o dimensiune foarte mare, unde lumea poate să patineze, să se destindă. Patinez acolo de foarte mult timp, dacă s-ar redeschide ar fi ceva super pentru toată lumea”, ne-a declarat ea. Chiar dacă nu a mers încă în alt oraș să se antrenze, se pregătește să facă acest lucru, spune ea:

 

Proprietarul patinoarului: „Nu pot deschide cu 10 oameni, mă pot alinia la ce este în alte orașe!”

Proprietarul patinoarului din Grigorescu, Fiesta Sport, s-a pregătit pentru o eventuală redeschidere și a făcut o solicitare către Direcția de Sănătate Publică Cluj. Acesta solicită, însă, condiții similare cu cele de la alte patinoare din Transilvania, mai ales că acesta este cel mai mare din zonă, spune Gheorghe Pîrv, totodată profesor de patinaj viteză.

„Direcția Sanitară (Direcția de Sănătate Publică, n.red.) ne-a obligat deocamdată să mergem cu 10 persoane pe tot patinoarul. Patinoarul având 1.800 de metri pătrați, să răcești o asemenea suprafață e extrem de costisitor. Într-un autobuz sunt mai mult de 10 persoane, la orice trecere de pietoni oriunde mergi în oraș sunt mai multe de zece, nicio terasă nu are 1.800 de metri pătrați și nu îmi spuneți că toate terasele au 10 persoane”, ne-a declarat Gheorghe Pârv, administratorul patinoarului.

El a spus că în mod realist poate redeschide patinoarul la o capacitate similară celui din Brașov, unde este permis accesul a 200 de persoane, suprafața patinoarului fiind chiar mai mică decât a celui din Cluj, 1.400 de metri pătrați. De asemenea, proprietarul spune că este pregătit să asigure măsurile necesare de protecție, astfel se va patina cu mască, garderoba va fi închisă, nu se vor putea închiria patine, programul seriilor va fi redus la o oră și 15 minute, față de o oră jumătate și intervalul dintre serii ar urma să fie mărit. De asemenea, pe podiumul de dinainte de intrare vor avea acces doar cei care patinează, iar achiziția de bilete se va face cu respectarea normelor de distanțare.

 

„Trebuie să se adreseze CJCCI, vom analiza mai mulți factori!”

Solicitarea de redeschidere a patinoarului poate fi analizată de mai multe instituții, nu doar de DSP, dacă aceasta va fi adresată Centrului Județean de Coordonare a Intervenției (CJCCI), „structura care gestionează operativ orice problemă legată de riscul îmbolnăvirii cu Covid”, ne-a declarat prefectul Mircea Abrudean.

„Cei care doresc să deschidă un astfel de patinoar să solicite un punct de vedere CJCCI, care are în componență mai multe instituții, vorbim de Jandarmi, ISU, DSP și alte astfel de structuri, care au acest comandament, în coordonarea prefectului și care pot emite un punct de vedere mai extins, nu strict raportat la niște norme pe care le-a citat DSP acolo. Să facă o solicitare și cu siguranță vom emite un punct de vedere ținând cont de mai multe criterii, nu doar de niște rigori foarte stricte. Sigur, primează sănătatea oamenilor și nu există rabat de la asta, dar contează foarte mult suprafața, mai multe criterii de acest gen. Și, într-adevăr, dacă e să ne raportăm și la o situație precum cea din mall-uri, într-adevăr e frustrant să vezi aglomerarea din mall-uri, spații interioare și să nu poți să deschizi astfel de structuri. Solicitarea poată fi făcută pe adresa Prefecturii, sau ISU”, ne-a declarat prefectul Mircea Abrudean, pe care îl puteți asculta aici:

 

Patinoarul din Grigorescu este singurul din oraș care ar putea fi redeschis, în condițiile în care cel din piața Unirii funcționa în cadrul Târgului de Crăciun, care a fost anulat în acest an.

Ascultați mai jos materialul AUDIO difuzat la EBS Radio:

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: